La circulació de bitllets de 500 euros guanya pes

Els tècnics d'Hisenda, agrupats a Gestha, atribueixen aquesta evolució a l'auge de l'economia submergida

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / Barcelona

L'efectiu en bitllets de500 euros va significar l'any passat el 67,2% del total de tots els diners en circulació a Espanya. D'aquesta manera, va arribar gairebé als 46.500 milions d'euros. La proporció d'aquests bitllets d'elevat valor facial sobre el total va augmentar en tres punts respecte al començament de la crisi el 2007 (llavors era el 64%).

Els tècnics d'Hisenda, agrupats a Gestha, atribueixen aquesta evolució "al repunt de l'economia submergida propiciat per l'agreujament de lacrisi". I tot plegat, afegeixen, és compatible amb la caiguda del 8% en el nombre en termes absoluts del total d'aquest tipus de bitllets en circulació el 2012, el descens més gran dels últims cinc anys.

Notícies relacionades

En tot cas, després del retrocés propiciat per la punxada de labombolla immobiliària i les investigacions iniciades perHisendael 2007 als moviments amb bitllets de 500 euros, Espanya segueix movent "inusuals quantitats" de bitllets grans, segonsGestha. Per exemple, 16 de cada 100 euros en bitllets d'aquesta denominació a l'eurozona es van moure l'any passat a Espanya. El 2007 eren un de cada quatre. El producte interior brut (PIB) espanyol amb prou feines suposa la desena part del que conformen els 17 països de la zona de l'euro.

La nova llei contra elfrau, aprovada l'any passat, va establir un límit de 2.500 euros en els pagaments en efectiu en les transaccions en què almenys una de les parts sigui un professional o empresa,que va entrar en vigor el 19 de novembre. Gestha valora aquesta mesura, que va començar a notar-se al finalitzar l'any, però defensa rebaixar a 1.000 euros el llindar establert per als pagaments en efectiu.