REESTRUCTURACIÓ BANCÀRIA

Els bancs del grup 2 hauran de reduir el seu volum entre el 25% i el 40%

La Comissió Europea exigeix que BMN i Liberbank acabin sortint a borsa abans del 2017

2
Es llegeix en minuts
M. J. B. / Barcelona

Les mesures de reestructuració proposades per la Comissió Europea per als bancs del grup 2 impliquen unareducció de volum que va des del25% al 40%, segons els plans de sanejament aprovats per la CE, dels quals avui donarà detalls el comissari de la Competència, Joaquín Almunia. Aquests plans garantiran queLiberbank,BMNiBanco CEISS tornin a ser rendibles a llarg termini i tornin a ocupar el seu lloc entre les entitats de crèdit sanejades d'Espanya. El 2017, s'haurà reduït el balanç de tres de les quatre entitats. Amb relació al 2010, la reducció serà superior al 40% en el cas de BMN, s'aproximarà al 30% en el cas de CEISS, i s'acostarà al 25% en el de Liberbank.Caja3s'integrarà completament en Ibercaja, cosa que garantirà el seu retorn a la viabilitat en els cinc anys del període de reestructuració.

Almunia ha especificat en una roda de premsa a Brussel·les que BMN rebrà 730 milions d'euros del fons d'ajuda, que se sumen als 950 milions que va aportar el FROB I en forma de participacions preferents. Banco Ceiss rebrà 604 milions, a més dels 500 milions que va obtenir del FROB. Caja3, per la seva part, rebrà 407 milions de Brussel·les, mitjançant convertibles contingents ('cocos') i, finalment, Liberbank obtindrà 124 milions, també mitjançant {'cocos}'.

En total, les entitats del grup 2, aquelles que no han pogut atendre les seves necessitats de capitalització per si mateixes i han recorregut a les ajudes públiques, rebran 1.900 milions de Brussel·les encara que les seves necessitats de capitalització pujaven a 6.250 milions, segons el test de resistència d'Oliver Wyman. La diferència es deu a les pèrdues que hauran d'assumir els tenidors d'híbrids --participacions preferents i deute subordinat--, uns 2.000 milions, a la venda d'actius per valor d'uns 1.000 milions i a la transferència d'altres actius a la Sareb, el 'banc dolent', per un import similar.

Model de negoci

Els bancs reorientaran el seu model empresarial per centrar-lo en el negoci minorista i la concessió de préstecs a les pimes a les regions on havien operat tradicionalment. Deixaran de prestar diners a projectes immobiliaris, o mantindran una activitat marginal en aquest àmbit, i limitaran la seva presència en el negoci de banca majorista. Això contribuirà a reforçar les seves posicions de capital i liquiditat i a reduir la seva dependència del finançament interbancari i del BCE. Les transferències d'actius a la societat de gestió d'actius Sareb reduiran encara més l'impacte del deteriorament addicional dels actius de més risc i contribuiran a restablir la confiança.

Segons la CE, Espanya s'ha compromès a vendre Banco CEISS i a fer que BMN i Liberbank cotitzin en borsa abans que s'acabi el període de reestructuració. Caja3 deixarà d'existir com a entitat independent.

Notícies relacionades

Per una altra part, l'absorció de les pèrdues suportades pels quatre bancs i els seus accionistes (és a dir, els tenidors d'accions i capital híbrid) "garantirà, juntament amb les mesures de reestructuració, un repartiment satisfactori de càrregues i una contribució pròpia adequada al finançament dels costos de reestructuració significatius". D'aquesta forma, es redueixen en 2.000 milions d'euros les ajudes públiques que necessiten els quatre bancs.

Les entitats s'han compromès a adoptar les següents mesures: limitar les retribucions abonades a les entitats de crèdit de titularitat pública; prohibir els pagaments de cupó fins que no s'hagin aplicat plenament les mesures de repartiment de la càrrega sobre els instruments híbrids; no fer publicitat de l'ajuda estatal ni fer-la servir per realitzar pràctiques comercials agressives. Així mateix, s'aplicarà una prohibició de creixement inorgànic a Liberbank, Banco CEISS i BMN.

Temes:

Bancs Liberbank