ESTRATÈGIES DE GESTIÓ EMPRESARIAL
Entre el Calimero i el Piuet
Belén Varela, experta a dirigir persones, alerta en un llibre del negativisme en l'empresa
La directiva defensa analitzar el que es fa bé en lloc d'estudiar només el que es fa malament

Positivisme 8 Varela posa simulant que aparta mosques. /
Ni el Calimero ni el Piuet. El primer, el desafortunat pollet negre de dibuixos animats creat pels germans Nino i Toni Pagot, perquè atribuïa tots els seus mals als altres (pessimista extrem i victimista). El segon, l'ocellet creat per Bob Clampett i assetjat pel gat Silvestre, per la seva perillosa autoconfiança i positivització (optimista exagerat).
Belén Varela, especialista en direcció de persones en diverses empreses multinacionals, considera que la virtut en el comportament humà en les organitzacions i l'empresa se situa al punt mig o gairebé, i a combinar el fet que«on el pessimista hi veu pretextos, l'optimista hi veu motius». Avui hi ha centenars de companyiescalimeritzades, en què, fins i tot el més entusiasta perd la il·lusió.
La qüestió és que en les empreses es tendeix a interioritzar el negativisme, i encara més en un clima de crisi. En una societat com l'actual, en què ens aclapara el volum d'informació,«el que retenim és el que és excepcionalment negatiu», adverteix.Varela es va plantejar el tema aLa rebelión de las moscas (Ediciones B, Barcelona, 2102). I ¿per què aquests insectes? Per la referència de Miguel de Unamuno a unes abelles i unes mosques ficades en una ampolla amb el fons cap a la llum i la boca oberta en sentit contrari. Les primeres, més lògiques i en teoria més intel·ligents, no en poden sortir; mentre que les segones, inicialment més simples, troben la sortida.
Varela defensa«la desviació positiva» en les empreses i organitzacions. Segons el seu parer,«el primer que s'ha de fer és rascar la crosta de la negativitat i analitzar què sabem fer i on obtenim millors resultats, en lloc de dedicar tot el temps a analitzar què fem malament».
Segons les seves experiències, on s'ha seguit aquest camí s'han obtingut millors resultats, gràcies a la recuperació de l'autoestima i la motivació. En aquest sentit és important l'esperit del líder. Si és capaç de transmetre aquest positivisme, l'acabaencomanant a tothom. Fins i tot en temps de crisi com els actuals en què es redueixen llocs de treball i es rebaixen sous, un directiu capaç d'implicar, donar exemple i generar il·lusió pot impregnar de positivisme una organització sumida en la depressió, explica.
L'experta, vicepresidenta de l'AEDIPE (Associació Espanyola de Direcció i Desenvolupament de Persones) a Galícia, adverteix que els empleats han de ser conscients que són part activa. Però també els directius han d'entendre que«el pitjor frau és decebre constantment les expectatives. Generar falses il·lusions és el camí més directe al pessimisme» i a la desmotivació.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia