davant l'ajuda de 100.000 milions

Almunia diu que Espanya cobrarà almenys un 8,5% anual a la banca rescatada

Els bancs hauran de tornar aquesta inversió o l'Estat haurà d'assumir els costos amb càrrec al dèficit públic

2
Es llegeix en minuts

L'Estat assumirà les despeses de la reestructuració bancària si les entitats no aconsegueixen tornar els recursos comunitaris rebuts. La línia de crèdit europea per 100.000 milions d'euros haurà de sercoberta per l'Estat en cas d'impagament de les entitats.

El comissari de Competència i vicepresident de la Comissió Europea,Joaquín Almunia, ha declarat aquest dimarts que Espanya cobrarà almenys uninterès del 8,5%anual als bancs que rescati perquè així {ho} exigeix la normativa comunitària. L'Estat, per la seva part, és el responsable de tornar aquest ajut a Europa i {ho} farà pagant uns interessos del voltant del 3%en un termini que encara no està fixat.

Dèficit

En una entrevista amb Efe, Almunia ha explicat que l'ajuda que ha sol·licitat el Govern espanyol per sanejar el seu sistema financer, i que es canalitzarà a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), es considera una "inversió" de l'Estat. Si els bancs als quals Espanya injecta fons tiren endavant, l'Estat guanyarà diners mentre que, si malgrat aquesta injecció les entitats no milloren, el FROB perdrà diners. En aquest cas, l'operació de refinançament dels bancs en problemes desembocarà en un increment del dèficit públic, que Brussel·les exigeix a la política econòmica del Govern de control.

Condicionants

Almuniaha insistit que les injeccions de capital han de servir per "redreçar la salut de les entitats", que hauran de comptar amb un model de negoci viable i estaran obligades a emprendre una reestructuració. Així, al cap de cert temps, quan es notin els efectes positius de la reestructuració en el compte de resultats del banc rescatat, el valor de les entitats augmentarà.

El comissari europeu ha recordat que això és el que està succeint amb algunes entitats que van ser nacionalitzades en altres països fa tres o quatre anys, cosa que permetrà als Estats recuperar la inversió feta fins i tot amb guanys. És una cosa que no s'ha de descartar en absolut, ha afegit Almunia, que ha explicat que el FROB podrà fer arribar l'ajuda europea als bancs espanyols amb la compra directa d'accions o a través de bons convertibles contingents ("cocos", en l'argot financer).

Recuperar la inversió

Notícies relacionades

Si la injecció de capital es fa mitjançant la compra d'accions, el valor d'aquests títols determinarà que l'Estat recuperi abans o després la seva inversió i pot anar rebent dividends si l'entitat està en beneficis. En el cas que l'ajuda europea a les entitats es faci arribar a través de la compra de "cocos", l'Estat rebrà un interès fix anual per aquests instruments de capital fins a la seva desinversió. En aquest cas, l'interès mínim que ha acceptat la Comissió en casos anteriors ha estat 8,5%, ha destacat el comissari.

Les normatives comunitàries d'ajudes estatals exigeixen que els bancs que les reben contribueixin al cost de la seva pròpia reestructuració i que, per tant, l'Estat rebi una remuneració adequada per aquestes ajudes.