Intangibles
Actuar d'acord amb el que es pensa
S egons un proverbi anglès, «una ensopegada pot prevenir una caiguda» perquè la inestabilitat posa a prova els reflexos per recuperar l'equilibri. El problema és que l'ensopegada no sempre ens agafa en el moment òptim, lliures de càrregues i amb la dosi de resistència física i mental apropiada. En aquest punt està la Unió Europea. Les dades econòmiques del quart trimestre suposen una ensopegada en la recuperació econòmica. Aquesta vegada, les forces ja van minvades per evitar la caiguda i una gran part dels països van entrar en recessió tècnica.
La realitat espanyola no hi és aliena, perquè el 68% de les nostres vendes exteriors van a aquests mercats. Com deiaHugh Downs, afirmar que el nostre destí no està lligat a l'europeu és com dir «el teu costat del bot s'està enfonsant».
Lluny de l'optimisme il·lusori o del pessimisme crònic, el Govern va presentar l'escenari macroeconòmic per al 2012. En un context de pujada d'impostos directes, menys renda disponible, forta retallada de la despesa pública i debilitat de la inversió, l'atonia de la demanda interna s'accentua (-4,6 punts de contribució al PIB, des del -1,8 el 2011).
Les esperances estaven posades en el sector exterior, com a força impulsora de l'activitat, però les previsions apunten a la desacceleració de les exportacions. El sector exterior hi ajuda, però no és una poció miraculosa. La contenció del comerç europeu obliga a ser més competitius per defensar quota de mercat. No ens queda cap més remei que confiar en nosaltres mateixos.
La celeritat en les reformes i les mesures adoptades per l'Executiu (ocupació, sistema financer, fiscalitat i despesa pública) van pel bon camí, però a curt termini sostreuen recursos del sector privat. És bàsic incentivar l'activitat econòmica i donar prioritat a mesures que impliquin coherència, cooperació, bona gestió, eliminació de duplicitats, eficàcia i, el que és més important, eficiència.
Notícies relacionadesEn el cas del sector exterior, el diagnòstic és clar. Es necessita diversificar mercats i ampliar la base exportadora, a més a més de suport financer i d'un context competitiu que no resti capacitat a les nostres empreses. Celebrem que el secretari d'Estat de Comerç,Jaime García-Legaz,afirmi: «Sense competitivitat, qualsevol política d'internacionalització està condemnada al fracàs (...) Que no sigui l'Administració la que planifica a on van els recursos, sinó que l'Icex compti amb la col·laboració privada i siguin els mateixos sectors els que guiïn l'Administració i els criteris d'assignació de recursos els marqui l'evolució del mercat». AquíGoetheafegiria que «actuar és fàcil; pensar és difícil; actuar d'acord amb el que es pensa encara és més difícil». Falta afegir-hi que aconseguir-ho amb escassos recursos ja és gairebé una gesta.
DEPARTAMENT D¿ECONOMIA. FOMENT DEL TREBALL
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia