Al cap de 7 MESOS DE SER INTERVINGUDA

El Banc d'Espanya obre un expedient sancionador als exdirectius de la CAM

La mesura s'adopta per les presumptes irregularitats comeses durant la seva gestió

2
Es llegeix en minuts

La comissió executiva delBanc d'Espanya ha decidit obrir unexpedient sancionador contra els antics directius de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), per les presumptesirregularitats comeses durant la seva gestió.

L'expedient, que ha estat obert set mesos després que la caixa fosintervinguda pel Banc d'Espanya, afectaria els membres del consell d'administració i de la comissió de control i els directius que van participar en la gestió de l'entitat des del 2008, ha informat Efe un d'ells.

Fonts financeres han afegit que l'expedient podria afectar més de 40 persones, a qui s'investigarà si van cometre algun tipus de negligència o irregularitat durant els anys que van estar al capdavant de l'entitat alacantina.

Fortes pèrdues

L'obertura de l'expedient transcendeix una dia després que la CAM revelés les fortes pèrdues amb què va tancar el 2011 i que van pujar a 2.713 milions d'euros, en part a causa dels sanejaments realitzats pels administradors del Banc d'Espanya a final de l'exercici i que es van elevar a 3.100 milions d'euros.

Amb l'obertura de l'expedient s'inicia un procés que podria acabar-se amb la imposició de sancions lleus o greus per part del Banc d'Espanya o, en últim extrem, amb sancions molt greus, i en aquest cas l'encarregat d'imposar-les seria elMinisteri d'Economia.

Els implicats compten ara amb un termini de 20 dies per fer les al·legacions que estimin pertinents al plec de càrrecs presentat. Després d'aquest pas, el Banc d'Espanya elaborarà una proposta de resolució, a la qual també es podran plantejar al·legacions, per acabar amb una resolució final.

La tercera intervenció

El setembre passat, el governador del Banc d'Espanya,Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ja va qualificar d'"escandalosa" la gestió dels exdirectius de la CAM, entitat a la qual va titllar de ser "el pitjor del pitjor". El Banc d'Espanya va decidir substituir els gestors de la Caja de Ahorros del Mediterráneo el 22 de juliol passat, en la que va ser la seva tercera intervenció d'una caixa des que va començar la crisi.

Notícies relacionades

Tres setmanes després de la intervenció, els administradors elegits pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per gestionar l'entitat van destituir la que va ser fins al moment de la intervenció directora general, María Dolores Amorós. Els motius adduïts per a l'acomiadament van ser que Amorós, que havia substituït Roberto López com a "número dos" de la CAM a finals del 2010, és que "va buscar el benefici propi, va falsejar els comptes i va realitzar una gestió deficient" mentre va ocupar el càrrec.

El novembre passat, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska va decidir iniciar una instrucció contra Amorós, a qui s'acusa de delicte societari, estafa i falsedat documental. També existeixen denúncies contra els expresidents Vicente Sala i Modesto Crespo per possibles delictes d'apropiació indeguda, falsedat documental i delicte societari, igual que passa amb l'exdirector general Roberto López Abad.