REACCIONS A LA DECISIÓ DEL GOVERN

L'Associació d'Internautes demana que es tornin els diners recaptats amb el cànon digital

"Com més aviat caigui en l'oblit la paraula cànon, millor", afirma el portaveu de la SGAE, Sabino Méndez

2
Es llegeix en minuts

El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, considera que lasupressió del cànon digital que ha anunciat avui el Govern és "el final d'una lluita que va començar fa 8 anys", encara queaconsella prudència i espera que la mesura sigui "ambcaràcter retroactiu".

"L'eliminació del cànon digital era una qüestió que ja trigava, era necessària i conseqüent amb el programa del Partit Popular. Dit això, encara ens queda per saber si l'eliminació del cànon digital acompanya la mesura necessària que sigui retroactiu", ha explicatDomingo.

El president de l'Associació d'Internautes recorda que "des del 2003, les administracions públiques i les empreses estanpagant de manera indeguda el cànon digital", un gravamen que han estat recaptant "de manera il·legal, indiscriminada i arbitrària les societats de gestió dels drets d'autor", i que"s'ha de tornar al conjunt dels ciutadans".

Intercanvi legal d'arxius

Sobre la creació de la Comissió de Propietat Intel·lectual per protegir els drets dels creadors enfront de les descàrregues il·legals, Domingo espera que aquesta institució contribueixi a la recerca desolucions a través del debat.

"L'aprovació d'aquesta comissió pot ser l'oportunitat d'aclarir molts punts foscos. Si tindrà el paper que pretenia llavors lallei Sinde no ens sembla adequat, però si ha de servir per aclarir, debatre i solucionar aquesta qüestió, benvingut sigui", diu, abans de recordar que "l'intercanvi d'arxius ambobres amb dret d'autor no és il·legal en aquest país".

Cànon, paraula incorrecta

El portaveu de laSocietat General d'Autors i Editors (SGAE), Sabino Méndez, ha dit que "com més aviat caigui en l'oblit la paraulacànon millor" i que no dubta que "seguirà existint lacompensació per còpia privada, perquè és una directriu europea i Espanya no pot anar per lliure".

Des de laSGAE,Méndez ha explicat quecànon "és una paraula incorrecta, és en realitat la compensació per còpia privada i ens permetcopiar d'una manera legal. Creiem que en van dir cànon per una campanya interessada per donar-li mala fama a una cosa que és normal a Europa".

El fet que les noves mesures per a aquest sistema de compensació s'acordin per reial decret, segons ha anunciat la vicepresident de l'Executiu,Soraya Sáenz de Santamaría, és per al portaveu de la societat una mesura "comprensible".

Perseguir descàrregues il·legals

"El canal ideal seria un altre, però el debat no s'ha donat amb serietat en els anys anteriors i, entenent que és un moment d'urgència, de crisi, s'espera rapidesa d'actuació i serietat".

Notícies relacionades

Respecte a la creació de laComissió de Propietat Intel·lectual per protegir els drets dels creadors enfront de l'"espoli" de les pàgines d'internet, Méndez ha considerat que li sembla just que espersegueixi"aquells que tenen benefici econòmic" per lespràctiques de descàrrega il·legal".

Méndez ha assenyalat que des de laSGAE només demanen "estar dins de la legalitat europea i aconseguirsortir de la llista negra de pirateria dels Estats Units". "S'ha de reorientar la jurisprudència espanyola última, que va per lliure", ha afirmat, amb l'objectiu que Espanya tingui una legalitat igual a la que tenen "als països civilitzats", ha dit.