La reestructuració del sistema financer

El Sabadell s'uneix a la gran banca a l'absorbir la CAM per un euro

L'Estat carrega l'operació al Fons de Garantia de Dipòsits perquè tingui un «cost zero»

El sector hi aportarà 5.249 milions d'entrada i més de 1.000 en una dècada per finançar la compra

3
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

El Banc Sabadell, entitat mitjana amb llarga tradició en banca d'empreses i rendes mitjanes i altes, ha fet el salt des de la banca mitjana a la lliga dels grans després de quedar-se la CAM pel simbòlic preu d'un euro. L'entitat que presideix Josep Oliu va arribar en solitari a la recta final de la subhasta de la caixa alacantina intervinguda pel Banc d'Espanya el 22 de juliol, després que els grans del sector decidissin abandonar la carrera.

En el sector s'han sembrat dubtes sobre la capacitat del banc vallesà, amb els seus 95.049 milions d'euros en actius, per absorbir una caixa de 71.297 i tocada de mort com la CAM. Fins i tot s'ha pressionat l'organisme supervisor perquè declarés deserta la subhasta i vengués la caixa per trossos. Però la institució governada per Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha decidit no fer-ne cas i ahir va adjudicar l'entitat al Sabadell.

Per entendre l'operació, és clau la xarxa de seguretat que ha desplegat el Banc d'Espanya per protegir el Sabadell sense perjudicar els malmesos comptes públics. La clau és que el cost de l'operació no l'assumirà l'Estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) sinó el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), de manera que tindrà un «cost zero» per a l'erari públic, segons fonts del FROB.

PAGA LA BANCA / El FGD és una espècie de guardiola privada, on els bancs, caixes i cooperatives de crèdit aporten anualment quantitats estipulades pel Govern per garantir als clients el cobrament dels dipòsits en cas de fallida d'una entitat i per reflotar les inviables. Malgrat que el sector posa els diners, és l'Estat el que el dirigeix.

El Banc d'Espanya ha disposat que el FGD, i no l'Estat, compri els 5.249 milions de capital del Banc CAM (2.449 milions propis més els 2.800 que s'havia compromès a injectar-li el FROB per recapitalitzar-lo) i després vengui les accions al Sabadell per un euro. A més a més, el banc català disfrutarà d'una protecció especial per als aproximadament 24.000 milions de crèdits «problemàtics» (sòl, promocions, vivendes adjudicades, hipoteques refinançades i préstecs a pimes immobiliàries) de la CAM durant 10 anys.

Segons un estudi encarregat pel Banc d'Espanya a la consultora Ernst & Young, el més raonable és que les pèrdues superin els 5.500 milions. Restats els 4.000 milions en provisions, queden uns 1.550 milions, dels quals el FGD assumirà el 80% (uns 1.240 milions) i el Sabadell, la resta (uns 310 milions), segons les fonts del FROB.

El cost per al banc català, amb tot, serà més gran. Haurà d'assumir les pèrdues de la resta dels actius i els costos de la retallada d'oficines i plantilla que s'ha compromès a emprendre. Les xarxes són bastant complementàries, hi ha solapaments a la Comunitat Valenciana (398 sucursals de la CAM i 116 del Sabadell), Catalunya (93 i 401), Múrcia (153 i 22) i les Balears (38 i 58).

L'única aportació de l'Estat mitjançant el FROB es produiria amb avals per obtenir liquiditat si la CAM no pogués renovar els 7.700 milions amb què es finança del BCE o els 4.500 milions de deute avalat per l'Estat que vencen entre la primavera i d'aquí a dos anys, cosa improbable segons el FROB.

Notícies relacionades

PLANS / El Sabadell preveu completar la integració en vuit mesos, des de l'inici del procés al març (una vegada les autoritats de la competència i Brussel·les donin el vistiplau) fins a finals del 2012. En qualsevol cas, la tasca no serà fàcil pel precari estat de la caixa, que va registrar pèrdues de 1.730 milions d'euros l'últim trimestre (s'estima que s'acostaran els 2.000 milions a finals d'any) i té una morositat declarada que supera el 20%.

Però, malgrat els dubtes del sector, el supervisor no espera problemes. «El Banc d'Espanya jutja prou forta la capacitat del Sabadell amb aquestes ajudes, perquè és lògic que es vulgui cobrir. Té una cosa que és importantíssima: és una de les entitats d'Espanya que té més capacitat per absorbir fusions», expliquen al FROB.