REACCIONS A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL DE LA UE

Les entitats de drets d'autor interpreten que el cànon és legal

El president d'Egeda admet que "s'hauran de desenvolupar excepcions" a la norma espanyola

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES

Les dues agrupacions d'entitats de gestió de drets d'autor, Ibercopia Audiovisual (IBAU) i Copyespaña, consideren que la sentència sí que recolza la "legalitat" de la taxa tant a Espanya com a la resta de països de la UE on s'aplica. En un comunicat, i a l'espera d'"una anàlisi en profunditat" de la decisió judicial, IBAU i Copyespaña mostren la seva disposició a col·laborar "en l'ajust, si fos necessari, del sistema actual de còpia privada a les consideracions que proposa la sentència per a tot Europa".

La sentència judicial considera que amb la mera capacitat dels equips digitals per fer còpies "n'hi ha prou per justificar l'aplicació del cànon per còpia privada, sempre que aquests equips o aparells s'hagin posat a disposició de persones físiques en condició d'usuaris privats". IBAU i Copyespaña recorden que aquesta compensació permet al ciutadà reproduir per a ús privat creacions intel·lectuals (música, llibres, pel·lícules...) sense l'autorització prèvia del titular de drets de propietat intel·lectual. El cànon ha de ser abonat a les entitats de gestió pels fabricants, importadors o distribuïdors dels dispositius que permeten la realització d'aquesta mena de còpies.

IBAU agrupa les entitats de gestió de drets dels productors audiovisuals (EGEDA); dels artistes intèrprets (AISGE) i de mitjans audiovisuals (DAMA). Per la seva part, a Copyespaña estan representades la Societat General d'Autors (SGAE); l'Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI); la d'Artistes Intèrprets o Executants, la Societat de Gestió d'Espanya (AIE) i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO).

"S'hauran de desenvolupar excepcions"

El portaveu de les entitats de gestió de drets d'autor i president d'Egeda, Rafael Sánchez, assegura que la sentència del Tribunal de Justícia europeu deixa "molt clar" que el cànon digital és "legal" a Espanya i a tota la UE, ja que fixa "únicament" que s'hauran de "desenvolupar excepcions" al pagament de la taxa.

Sánchez ha qualificat d'"evident" la sentència de l'alt tribunal europeu, amb seu a Luxemburg, que "posa fi", ha precisat, al debat sobre la legalitat del cànon digital. "El cànon és legal, ara, abans, i en el futur", ha subratllat el portaveu de les societats de gestió de drets d'autor, encarregades a Espanya de la recaptació i distribució dels ingressos del cànon digital. I ha afegit: "El fet que la sentència fixi excepcions significa que la norma és legal".

Notícies relacionades

En la seva sentència, el Tribunal europeu reconeix el dret dels estats membres a aplicar a les persones físiques el cànon per compensar els autors per obtenir còpies privades, si bé considera que "l'aplicació indiscriminada" en el supòsit que els articles subjectes al gravamen siguin adquirits per persones diferents de les físiques per a fins aliens a la còpia privada, "no està d'acord amb la directiva" europea.

"Si s'han de desenvolupar excepcions en determinats casos, es desenvoluparan i a partir d'aquest moment aquestes empreses no estaran subjectes al cànon, però fins que arribi aquest moment la legislació és la que tenim i és perfectament compatible amb la directiva europea", ha precisat.