SENTÈNCIA A BRUSSEL·LES

El tribunal de la UE declara il·legal el cànon digital tal com s'aplica a Espanya

La sentència assenyala que l'aplicació indiscriminada de la taxa a empreses i professionals viola el dret europeu

Els magistrats avalen que es cobri el gravamen als particulars encara que no facin còpies de música i pel·lícules

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

El cànon digital tal com s'aplica a Espanya és il·legal i incompatible amb el dret comunitari pel seu caràcter indiscriminat, que penalitza a les empreses i els professionals, segons l'esperada sentència emesa avui pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE). La decisió judicial, no obstant, avala que s'apliqui el cànon digital als ordinadors, discos durs, CD, DVD i altres suports electrònics quan siguin adquirits pels particulars "sense que sigui necessari verificar de cap manera que hagin realitzat efectivament còpies privades".

La sentència estableix que "l'aplicació indiscriminada del cànon en relació amb tota mena d'equips, aparells i suports de reproducció digital", quan aquests són adquirits per empreses i professionals per a finalitats manifestament alienes a la còpia privada "no és conforme" a la directiva comunitària sobre drets d'autor.

El Tribunal de la UE ha subratllat que ha d'existir una vinculació necessària entre l'aplicació del cànon per còpia privada i la utilització dels equips i suports digitals per realitzar reproduccions privades, una vinculació que no existeix en el cas d'empreses i professionals.

La sentència argumenta que per poder-se aplicar el cànon per còpia privada s'ha de produir un perjudici, que s'ha de compensar mitjançant un "just equilibri" entre els titulars dels drets i els usuaris. El perjudici, precisa la decisió judicial, constitueix el criteri bàsic de legalitat del cànon i per calcular el seu import.

Per això, un sistema de cànon per còpia privada només és compatible amb aquests criteris de "perjudici" i de "just equilibri" quan els equips, aparells i suports de reproducció es puguin utilitzar per fer còpies privades, cosa que no passa per norma general en el cas de les empreses i els professionals, ha argumentat el Tribunal de la UE.

La capacitat justifica el cànon

En el cas dels particulars, el Tribunal europeu considera que "no és necessari verificar de cap manera que aquestes hagin realitzat efectivament còpies privades, ni que, per tant, hagin causat efectivament un perjudici als autors d'obres protegides". La sentència estima que es pot pressuposar legítimament que aquestes persones exploten plenament les funcions de què estan dotats els equips, inclosa la de reproducció.

Notícies relacionades

Per tant, conclou la sentència, "la mera capacitat d'aquests equips o aparells per realitzar còpies és suficient per justificar l'aplicació del cànon per còpia privada, sempre que aquests equips o aparells s'hagin posat a disposició de particulars en condició d'usuaris privats".

La sentència és una resposta a la qüestió prejudicial plantejada per l'Audiència Provincial de Barcelona en el contenciós que enfronta l'empresa distribuïdora de CD, DVD i aparells de MP3 Padawan amb la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). Aquesta última reclama a Padawan el pagament de 16.759 euros pel cànon de còpia privada corresponent als productes venuts des del 2002 fins al 2004.