zona franca
Mapa
Serà sense presses, però sense pauses. La dècada vinent, probablement ja no quedarà cap caixa d'estalvis a Espanya. La majoria desapareixeran i les que sobrevisquin es convertiran en bancs. Unes s'uniran a alguns dels mit-jans, altres seran adquirides per entitats estrangeres. En un futur pròxim, la dimensió importarà més que mai. El mapa financer espanyol patirà una gran mutació, sens dubte, la més profunda de les últimes dècades.
En l'actualitat, la reestructuració de les caixes no és una opció, sinó una necessitat. L'explosió de la bombolla immobiliària els ha generat grans pèrdues. Encara que algunes ja estan comptabilitzades, la major part queden pendents de registrar. La seva reduïda dimensió, l'escassa liquiditat dels mercats internacionals i la desconfiança dels inversors en l'economia espanyola compliquen notòriament el seu finançament actual i futur. Ja no és un tema de preu (tipus d'interès), sinó principalment de risc.
El Banc d'Espanya ha auspiciat dos tipus de fusions: calentes (completes) i fredes (parcials). Les primeres han estat poques i mal executades. Les segones s'han realitzat en el penúltim minut i en alguns casos sota amenaça d'intervenció de l'autoritat monetària. Tenen dos principals objectius: aconseguir més dimensió i obtenir diners del FROB. El volen per finançar prejubilacions i per millorar les seves ràtios de solvència.
Notícies relacionadesLes fusions calentes s'han vist condicionades per reticències polítiques i l'escassa visió empresarial dels directius. En les que s'han realitzat, dues o més entitats petites s'han unit per generar una caixa menys petita. Pràcticament cap no té futur. Les fredes han constituït un salt al buit, ja que són un experiment de com transformar diverses caixes en un banc. No hi ha gairebé res que sigui clar, ni tan sols el seu nom.
En qualsevol cas, sembla evident que els anys vinents canviarà la manera de fer banca. Cap entitat tindrà una oficina a cada cantonada. De ser abundants, passaran a ser escasses. La majoria de les operacions es realitzaran via on line, telefònica o a través de caixers independents. El mític «¿parlem?» ja només serà una relíquia publicitària.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"