Anàlisi

Protecció jurídica dels ciutadans

2
Es llegeix en minuts
Antonio Ojeda
Antonio Ojeda

President del Consell General del {Notario}

ver +

El col·lectiu notarial està sent durament castigat per la crisi econòmica. Els gairebé 3.000 notaris que exercim a Espanya vivim una situació força complicada a les nostres oficines, amb una caiguda de l'activitat del 46% de mitjana a tot el país, amb zones que arriben al 70% si es comparen el primer trimestre del 2007 amb el primer trimestre del 2010. La causa d'aquesta situació és la dràstica desacceleració de l'activitat dels sectors financer i immobiliari.

Tot i amb això, els notaris, que som funcionaris públics però que exercim com a professionals sotmesos als vaivens del mercat, estem fent un gran esforç per mantenir els llocs de treball de les nostres oficines, on gairebé 20.000 persones exerceixen una important tasca, a l'espera que la situació millori.

L'aranzel, establert pel Govern, és el mitjà a través del qual es finança el sistema de seguretat jurídica preventiva. És important destacar-ho, ja que totes les despeses de funcionament i de modernització de les oficines notarials, el que percebem notaris i empleats, les inversions en noves tecnologies, tot, es costeja exclusivament amb els aranzels que els notaris cobrem pels nostres serveis als ciutadans que els sol·liciten. Aquests costos, per tant, no reverteixen en els pressupostos generals de l'Estat ni incrementen el dèficit públic.

Per contra, l'aranzel garanteix l'accés de tots els ciutadans als diferents serveis notarials, amb independència d'on visquin (hi ha notaries en pobles petits) i dels seus ingressos (fer testament costa menys de 40 euros), ja que qualsevol notari cobra la mateixa quantitat a qualsevol persona en qualsevol punt d'Espanya per un servei idèntic. Això assegura la protecció jurídica a què tenen dret tots els espanyols, perquè la funció notarial és ¿convé recordar-ho¿ un servei públic.

El notariat espanyol és, a més a més, un dels col·lectius professionals més actius en el procés d'implantació de l'Administració electrònica. L'obertura cap a les noves tecnologies és una constant de la nostra activitat. Això ens ha suposat una inversió en els últims nou anys de 50 milions d'euros. El nostre desenvolupament reverteix, sens dubte, en l'agilització dels tràmits i en la reducció de costos per als ciutadans, però, fonamentalment, en la col·laboració que tots els notaris prestem en aspectes tan necessaris com la prevenció del blanqueig de capitals i el frau fiscal. En aquest sentit, el Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI), en el seu últim informe, destacava que el notariat espanyol és un dels més avançats dels països europeus que funcionen sota un sistema notarial en matèria de prevenció d'aquestes xacres socials.

Notícies relacionades

L'aranzel notarial està concebut com un tot global, els ingressos que generen un tipus de documents compensen la feina que suposen altres documents que estan bonificats socialment. En conseqüència, hem de ser prudents amb aquests ingressos, perquè la reducció del seu import en determinats documents podria descompensar aquest equilibri.

El Govern trobarà en tot moment en el conjunt del notariat la seva col·laboració i cooperació solidària i decidida per aportar solucions en la recuperació econòmica del nostre país i la seva modernització. Però aquestes solucions han d'assegurar ¿encara més en temps de crisi, si és possible¿ l'estabilitat econòmica del sistema de seguretat jurídica preventiva en benefici dels ciutadans.