zona franca

Blanc i negre

1
Es llegeix en minuts
Gonzalo Bernardos
Gonzalo Bernardos

Vicerector d'economia de la UB

ver +

Fa uns dies, els inversors financers internacionals van dictar sentència: «La zona euro no està gestionant bé la sortida de la crisi». Per demostrar la seva discrepància, van provocar una continuada depreciació de l'euro, una elevada caiguda de les borses europees i una important pujada del tipus d'interès del deute d'alguns països.

El missatge va ser clar: «La solució no és un augment de la despesa pública, sinó una austeritat més gran». En definitiva, els ciutadans s'han estret poc el cinturó i ho han de fer molt més.

Per protegir l'euro i salvar les nacions més febles dels atacs dels especuladors, els ministres d'Economia de la UE van decidir crear un fons de rescat de 750.000 milions. No obstant, van exigir abans a alguns països un profund canvi en la seva política econòmica i que fessin un important ajust. A Zapatero no li va quedar més remei que cedir a les pressions europees i fer bona la cèlebre frase: «On vaig dir blanc, ara dic negre». Per primera vegada, des de l'arribada de la crisi, el nostre Govern adoptava mesures adequades per sortir-ne.

Notícies relacionades

En l'actualitat, el nostre país necessita el finançament estranger, ja que segueix vivint per sobre de les seves possibilitats. Abans la culpa era de famílies i empreses, ara principalment és de les Administracions. En un marc d'escassetat de capitals, aquesta situació fa que augmenti la desconfiança dels inversors internacionals cap a Espanya. Per tornar a confiar-hi plenament, exigeixen que el dèficit públic disminueixi a curt termini en gran mesura i sigui factible que el 2013 se situï en el 3% del PIB. Els comptes només quadraran si es produeix una disminució de les despeses i un augment d'ingressos.

Les mesures actuals demostren que el Govern fa gairebé tres anys que s'està equivocant. I no poc, sinó molt. Mitjançant un gran augment de la despesa ha intentat fer un pas endavant i ens va acostar al precipici. Tard, però ha rectificat. Ha reconegut que més val fer dos passos enrere, canviar de camí i fer-ne tres sobre terra ferma. Tot i que no es veu i trigarà a notar-se, la recuperació de l'economia espanyola ja ha començat.