zona franca

El 'totxo'

1
Es llegeix en minuts
Xavier Salvador

Dimecres, les immobiliàries catalanes triaran els nous òrgans de govern de la seva patronal, l’APCE. El de la construcció residencial és un sector tradicional i immobilista. I, a més, afectat per la crisi econòmica.Enric Reyna, el seu president actual, fa tres dècades que està al capdavant d’aquestlobby empresarial. Per això encara sorprèn més que per primera vegada des de fa anys les eleccions siguin realment això, una decisió entre dos candidats.

Jordi Sans, propietari d’una immobiliària familiar de la comarca del Maresme, encapçala una candidatura alternativa a l’equip deReyna. La candidatura agrupa petits empresaris el nexe comú dels quals és que procuren actualitzar el que consideren una patronal anquilosada, ineficient per als seus associats i servil amb els grans gegants del sector.

Tenen en comú la pertinença a una mateixa generació de propietaris i executius, amb edats que oscil·len al voltant dels 40 anys, a més d’un futur professional al davant. Són entusiastes i pertanyen a firmes que, per la seva fesomia, han resistit amb més solvència els cops de la crisi immobiliària.

Reynaacaba de ser desallotjat del seu seient al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, institució per la qual va lluitar com a opció renovadora en força ocasions –sobretot ambAntoni Negrecom a president– i que li ha girat l’esquena pràcticament amb arguments similars als que ell utilitzava anys enrere en la seva crítica.

Notícies relacionades

La crisi ha agitat el sector. Per la caiguda de les vendes i la facturació, per descomptat, però no només.Bruno Figueras, principal accionista d’Habitat i successor del difuntJosep Maria Figueras (que al seu dia va presidir la Cambra de Barcelona), tenia totes les cartes per convertir-se en el recanvi natural deReyna. Un accident en una de les seves obres, que va costar la vida a diversos empleats, i la insolvència del grup després de comprar la divisió immobiliària de Ferrovial, van truncar la possibilitat i fins i tot el van forçar a deixar la presidència del saló Construmat.

Així que demà passatReynaiSansseran un bon termòmetre de l’etern debat entre passat i futur, entre pimes i grans empreses. I, no cal dir-ho, entre immobilisme i renovació.