ESTRATÈGIA CATALANA DE SALUT EN EL TREBALL

El metge podrà afinar les baixes amb la vida laboral

El Govern català aprova destinar 92 milions a reduir la sinistralitat fins al 2012

Treball posarà un peu a les mútues d'accidents al coordinar la prevenció

José Montilla i Mar Serna es dirigeixen a la reunió del Govern, ahir.

José Montilla i Mar Serna es dirigeixen a la reunió del Govern, ahir. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES
BARCELONA

Els metges de capçalera disposaran en els pròxims mesos d’una informació fonamental a l’hora de decidir una baixa laboral. A més a més de l’historial mèdic dels pacients, el facultatiu podrà consultar la vida laboral i els riscos i condicionants del lloc de treball que ocupa un empleat que sol·licita una incapacitat temporal (IT).

D’aquesta manera, els metges podran afinar molt més si una malaltia impedeix a un treballador exercir la seva tasca en una empresa, una de les claus per reduir l’absentisme. La incorporació dels riscos laborals a la història clínica és una de les novetats de la nova estratègia catalana de seguretat i salut laboral aprovada ahir per la Generalitat, que preveu destinar 92 milions a 118 mesures fins al 2012 per seguir reduint la sinistralitat.

MÉS MALALTIES / L’intercanvi d’informació entre els departaments de Treball i el de Salut permetrà també que l’Institut Català de la Salut (ICS) determini amb més precisió l’origen d’una lesió i eviti que algunes mútues intentin camuflar una afecció laboral com a patologia comuna.

«La informació sobre els riscos laborals permetrà afinar millor en les baixes i determinar si es tracta de contingències comunes o professionals, amb la conseqüència econòmica per al treballador», va assegurar la consellera de Treball, Mar Serna. Si el problema de salut que pateix un empleat és degut a la feina, cobrarà més durant la baixa. Aquesta mesura intenta redreçar una situació en què es declaren menys malalties professionals de les que existeixen realment, segons l’Administració i els sindicats.

Notícies relacionades

Entre els objectius del nou full de ruta del Govern hi ha la intervenció de Treball en les mesures de prevenció de les mútues d’accidents laborals, cosa que suposa posar un peu en un territori fins ara vedat a l’Executiu central. Serna ho va justificar per l’aplicació de l’Estatut i va reclamar al Ministeri de Treball que no redueixi el pressupost de les mútues per a prevenció. Aquesta estratègia també inclou estendre la formació en la matèria en el sistema educatiu.

36 MORTS, UN 5% MENYS / Les noves mesures coincideixen amb una suavització del descens dels morts en accident laboral fins al 5% del gener al maig, amb un total de 36 víctimes, després que el maig trunqués la forta caiguda al registrar vuit víctimes, quatre més que en el mateix mes de l’any 2008.

Temes:

Salut laboral