PROBLEMES AL SISTEMA FINANCER

ING farà fora 7.000 treballadors després de perdre 1.000 milions de €

La reestructuració no afectarà els 1.800 treballadors del grup a Espanya

La seu del grup holandès ING, a Amsterdam.

La seu del grup holandès ING, a Amsterdam. / REUTERS / TOUSSAINT KLUITERS

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR
MADRID

Lluny de reduir-se, els problemes del sector financer mundial estan vivint un nou ressorgiment els primers mesos de l'any, coincidint amb la publicació dels resultats anuals. El grup holandès ING va revelar ahir que l'exercici passat va registrar unes pèrdues de 1.000 milions d'euros, fet que l'ha portat a dissenyar un dràstic pla de retallada de despeses que inclou l'acomiadament de 7.000 dels seus 130.000 treballadors.

L'entitat ha estat, així, una de les primeres a emprendre un camí que el sector financer espanyol fa mesos que reclama que imposi la Unió Eu- ropea. Bancs i caixes defensen que les injeccions de capital públic a entitats amb problemes no han de suposar avantatges competitius, sinó que s'ha d'obligar aquestes firmes a reestructurar-se.

L'Estat holandès va haver d'injectar 10.000 milions d'euros a ING l'octubre passat per evitar-ne l'enfonsament. Ara, el grup respon amb un pla amb què espera estalviar 1.100 milions a l'any a partir del 2010.

El 35% d'aquest estalvi s'aconseguirà mitjançant els acomiadaments, però l'entitat també preveu retallar despeses en les seves oficines centrals i en màrqueting, consultoria, subministraments tecnològics i en Fórmula 1 (encara que sense suprimir el patrocini a l'equip del pilot Fernando Alonso). El grup ha provisionat 450 milions d'euros per afrontar la reestructuració.

Fonts del grup a Espanya van afirmar que la reducció de llocs de treball no afectarà les filials de banca per internet (ING Direct) i assegurances (ING Nationale Nederlanden), que aporten la majoria dels seus 1.800 treballadors al país.

L'entitat, però, té nou divisions de negoci més sobre les quals no es va fer cap comentari. ING Direct va tenir un benefici de 40 milions d'euros a Espanya l'any passat, i això suposa un descens del 27% que s'atribueix a "inversions de creixement".

DIFICULTATS

El quart trimestre va ser especialment dur per a ING. La seva presència en mercats amb seriosos problemes, com el de les hipotequessubprime, li va fer perdre 3.300 milions. La injecció pública, amb tot, ha permès al banc presentar un nivell de capital bàsic alt (7,1%).

Notícies relacionades

El grup va anunciar que l'Estat holandès assumirà el 80% del risc de la seva cartera d'hipoteques Alt-A als Estats Units, que té un valor total de 27.700 milions. A canvi, l'entitat s'ha compromès a utilitzar 10.000 milions del fons públic de liquiditat per reactivar el crèdit al país.

A més, el conseller delegat, Michel Tilmant, va presentar la seva dimissió, que haurà d'acceptar la junta d'accionistes a l'abril. L'executiu s'embutxacarà 1,3 milions d'euros, el sou d'un any, després que el banc acordés amb el Govern reduir la indemnització de tres anys de salari que li corresponia.

Temes:

ING Bancs