Kiss Retail: Gestió del punt de venda

Consells a la botiga

Jordi Seró i Magda Espuga.

Jordi Seró i Magda Espuga. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

Magda Espuga (42 anys) va treballar en empreses de gran consum durant 15 anys. Va estar en fabricants com Pepsico i Henkel, així mateix dues de les millorsescolesde màrqueting. I també va estar en la multinacional de la restauració ràpida Pizza Hut, de la qual va ser directora de màrqueting i de franquícies al sud d'Europa. A General Óptica --un fabricant que a la vegada té establiments-- va unir dos rols que, gairebé sempre, van per camins separats en les grans empreses industrials:"Compres i màrqueting són dos departaments que moltes vegades parlen idiomes diferents. El de compres porta diversos contenidors de la Xina perquè ha aconseguit un descompte interessantíssim, però resulta que els de l'àrea comercial es troben amb un estoc de producte del qual no es desfaran en uns quants anys",diu Espuga entre divertida i divulgativa.

Un bon dia va pensar que tot aquell aprenentatge, totes aquelles bones i males pràctiques que havia detectat al llarg del seu currículum, li podien resultar útils com a assessora de punts de venda, un tipus de consultoria molt habitual als Estats Units però desconeguda a Espanya. Va ajuntar esforços amb Jordi Seró (35 anys), amb qui havia coincidit a General Óptica, i avui el seu equip el formen 10 persones."Fem veure als potencials clients que la gestió del dia a dia els fa perdre la perspectiva. Que si externalitzen certs aspectes de la gestió de la botiga podran ser més rendibles".

Fa cinc anys, als inicis, van apuntar cap a les pimes, però de seguida van comprovar que les cadenes detallistes més grans desitjaven aquests consells de capçalera. Es van estrenar amb Congelats La Sirena i amb Pans&Company. I avui entre els seus actuals clients hi ha, a més de Pans&Company, la cadena de supermercats Bon Preu, el grup de restauració An Grup (el Mussol i altres), la cadena de perfumeries Gotta i la joieria Nuria Ruiz. Però Kiss Retail també atén fabricants que es dirigeixen a mercats massius. Així, en els últims mesos ha treballat per a Puig España, Logitech i grup Seb (Tefal i Rowenta) i ara assessora Bicentury

Notícies relacionades

Aquests últims anys d'inflació immobiliària a Kiss Retail no s'han cansat de dir als clients que moltes vegades no convé engrandir la botiga, ni tampoc ampliar la gamma de productes. Tal com ha arribat a estar de car el metre quadrat --uns preus que malgrat la crisi immobiliària poc s'han reduït en les vies més comercials--, guanyar superfície a qualsevol preu no sempre era bo. La productivitat del punt de venda és molt fàcil que decaigui si es creix sense haver realitzat una reflexió prèvia, resumeix Magda Espuga, que va proposar a alguns dels seus clients dirigir-se a carrers que potser abans mai no s'havien plantejat i a ciutats més petites.

Ara, a la inflació del totxo, que encara perdura, s'hi suma la contenció de la despesa familiar."Qui no hagi fet ja els deures, ara ha de prendre decisions: toca revisar l'assortiment de producte per donar més rotació als articles a la venda, toca revisar les polítiques d'estoc i toca tancar aquelles botigues que no ho fan tan bé".Avui, comenta, s'han de fer més càlculs que mai."Tampoc es tracta de reduir l'amplitud d'assortiment --varietat en productes-- ni la profunditat d'aquest --disponibilitat de més o menys unitats d'un sol producte-- tant sí com no, perquè hi ha negocis la gràcia dels quals està en la varietat de l'assortiment i perquè si ajustem massa la profunditat fàcilment podem perdre vendes".