Faladesa, Fabricant de llums
Redisseny de l'interruptor
Una firma de llums de tota la vida inventa una tecnologia que permet un estalvi de fins al 80%.
Amb un polsador seqüencial es pot escollir el nombre de bombetes a encendre
Quan semblava que tot estava inventat en la indústria dels llums, per la qual tant s'han preocupat els millors dissenyadors industrials, un fabricant català de tota la vida va treure al mes de juny al mercat un mecanisme molt afí a aquests temps de consciència energètica. Faladesa, empresa nascuda l'any 1959, amb una facturació el 2007 de 27 milions d'euros, combat l'apatia del consum amb un sistema que volen acabar incorporant a totes les seves col.leccions i que consisteix en un interruptor digital seqüencial que permet tres tipus d'encesa: una de baix consum (amb dues bombetes), una altra amb llum halògena d'alt rendiment (amb les altres tres) i una tercera encesa amb els dos tipus de llum.
Segons el delegat de Catalunya de la firma, Juan Moreno, ni la crisi econòmica ni la frenada immobiliària els està passant factura. Ni tampoc se senten perjudicats per l'auge d'Ikea. Però el cert és que el canal detallista especialitzat perd una mica de força i guanyen pes específic els llums de baix preu. Amb el denominat sistema Gran Estalvi, Faladesa pretén millorar les vendes a un públic que cada vegada valora més la sostenibilitat mediambiental.
"Fins ara l'única forma d'aconseguir estalvis de fins al 80% en la llum de les làmpares era dotant- les de diversos interruptors a la paret. Amb el nostre sistema no fa falta cap instal.lació ni adaptació: és tan senzill com accionar l'interruptor de paret una vegada --en un llum de cinc bombetes, se n'encenen dues--; una segona vegada --s'apaguen aquestes dues i s'encenen les tres restants-- i una tercera vegada --s'encenen totes les bombetes--",explica Moreno. Les pulsacions de l'interruptor --que es poden fer a través d'un comandament a distància quan es tracta de lluminàries de més de quatre llums-- s'han de produir en intervals inferiors als 10 segons.
Faladesa és una de les indústries supervivents d'un sector que ha passat greus dificultats els últims anys. La competència asiàtica, moltes vegades deslleial, ha passat factura. Moreno, que va entrar a l'empresa amb 17 anys i avui en té 66, és un testimoni de primera fila de l'enduriment del mercat. L'empresa, que està controlada per la família Mas, es manté vigorosa, segons Moreno, per"l'interès que hi hem posat i per la inversió".
La companyia, amb seu a Sant Boi, va néixer l'any 1959 amb la fabricació de reproduccions de llums antics que anaven amb petroli i va evolucionar cap a diferents estils, sempre cenyint-se a l'àmbit del llum domèstic d'interiors.
Notícies relacionadesEn aquest grup conviuen les societats Faladesa, Spots 7D --"llum modern"-- i Luces 7D --"llum rústic"--. La companyia atén tant punts de venda independent com cadenes especialitzades. A l'hora de definir el producte que elabora, Moreno defuig el concepte de llum de disseny, amb un cert punt esnob."Nosaltres fabriquem llums populars de qualitat",recalca. Llums, en definitiva, que satisfan el client i que deixen marge de benefici al minorista, segons Moreno, un objectiu que es complica per la tendència de part del mercat cap als llums de baix cost. A l'extrem oposat, una part diferenciada del mercat opta pels llums d'alt disseny.
La fàbrica a Sant Boi de Llobregat dóna feina a 150 persones, 90 de les quals són operaris. El departament de disseny el componen quatre persones. El fundador, que encara segueix involucrat en la gestió, és Juan José Mas Quílez. El gerent és el seu fill Juan.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers