RECÀRREC EN LA TECNOLOGIA DE CONSUM

El cànon digital significarà un cost anual de 220 € per família

Alguns articles s'han encarit entre el 33% i el 45%

1
Es llegeix en minuts
FRANCISCO J. DE PALACIO
MADRID

El cànon digital que va entrar en vigor ahir obligarà cada família a pagar una mitjana de 220 euros més a l'any pel consum de productes audiovisuals. Segons la plataforma Todoscontraelcanon, que engloba 30 associacions d'internautes, empresaris i consumidors, aquest nou recàrrec encareix un 24,2% de mitjana els aparells i suports digitals, però en casos com ara discos durs, impressores, els CD o els DVD, aquesta pujada oscil.la entre el 33% i més del 45%.

La plataforma xifra la recaptació de les entitats gestores del cànon (la societat d'autors SGAE entre altres) en un mínim de 225,9 milions d'euros l'any, tot i que el Govern ha limitat a 117,8 milions els ingressos per aquest recàrrec. El president de l'Associació d'Usuaris d'Internet, Miguel Pérez, es va lamentar que aquest "impost" el gestionin directament les associacions d'autors, sense control administratiu ni transparència, i va assegurar que ningú sabrà les quantitats que fan anar, "com si poses la guineu a cuidar el galliner".

Aquesta plataforma va explicar que els autors, com a usuaris també de productes digitals, pagaran més del que cobraran per cànon. A més, va afirmar Pérez, només un 5% es repartiran la recaptació, els que estan registrats a les gestores.

Notícies relacionades

Els amos de botigues d'informàtica asseguren patir des de 1999 centenars denúncies per part de la SGAE. Se'ls exigeix pagar el cànon dels CD amb caràcter retroactiu.

La plataforma exigirà als partits polítics oposats al cànon que actuïn al Parlament, també recorreran contra la llei i continuaran recollint firmes (asseguren tenir-ne dos milions) per impulsar una iniciativa legislativa popular.