MOVIMENTS EMPRESARIALS AL SECTOR DE LES ENERGIES RENOVABLES

Alstom compra la catalana Ecotècnia per 350 milions

Les converses entre les dues empreses han durat més de sis mesos

1
Es llegeix en minuts
FRANCISCO J. DE PALACIO / MADRID

La cooperativa catalana fabricant de turbines eòliques Ecotècnia s'ha decidit definitivament a vendre el 100% de les seves accions per 350 milions d'euros al grup francès fabricant de béns d'equipament Alstom, després "d'analitzar moltes opcions", va declarar ahir el seu president, Miquel Cabré.

La compra es va firmar dimarts al vespre després de sis mesos de contactes amb possibles socis. "Volíem un aliat industrial, que a més fos fabricant. Alstom complia els requisits perquè coneix el món de l'energia, però necessitava entrar en la generació eòlica i solar", va explicar Cabré. Alstom fabrica centrals de carbó, gas i hidràuliques principalment. Ecotècnia haurà d'obrir ara un procés jurídic per modificar els seus estatuts i convertir-se en societat anònima, perquè fins ara era propietat de 63 socis cooperativistes. Pertanyia a la corporació basca Mondragón des de 1999.

EL CAP FRED

"Si haguéssim pogut mantenir un percentatge d'accions i la permanència dins l'estructura de Mondragón, hauríem preferit aquesta opció perquè la corporació ens ha ajudat molt i m'agrada el model cooperatiu. Però cal posar-se la bossa de gel al cap i pensar en el futur, en les perspectives de creixement", va dir el president.

Precisament aquesta operació permetrà a Cabré assolir els seus objectius, que es dirigeixen principalment a expandir l'empresa per la Xina, els Estats Units i en països d'Europa que ara estan apostant molt per aquesta mena d'energia com ara Polònia, Bulgària i Grècia. Alstom aportarà capital per realitzar les inversions i la seva experiència internacional.

Notícies relacionades

L'aliança preveu el manteniment de les cinc plantes industrials d'Ecotècnia i els 765 llocs de feina. Cabré va assegurar que l'empresa facturarà aquest any per damunt dels 350 milions d'euros previstos. Aleshores l'empresa ja haurà instal.lat 72 parcs amb un total de 1.433 megawatts de potència, que representaran el 2% de la potència eòlica mundial. A més, s'ha iniciat en l'energia solar.

El president d'Alstom, Patrick Kron, va reconèixer que Ecotècnia serà el vector del grup en renovables i va avançar que desenvoluparà "agressivament" l'empresa. Kron havia descartat comprar companyies cotitzades perquè considera que "estan sobrevalorades".

Temes:

Alstom