VIDA QUOTIDIANA D'UN AUTOEMPRESARI
Entre bombetes i cargols
Marta Keerl atén més de 170 clients al dia a la seva ferreteria i, a més de portar el negoci des de fa 22 anys, concilia feina i fer-se càrrec dels seus quatre fills
AUTÒNOMS - 8
EL PERIÓDICO publica els diumenges una sèrie sobre la vida dels autònoms de diferents rams. Es tracta d'un intent de reflectir el dia a dia d'un col.lectiu que està format per més de dos milions de persones que generen bona part de l'ocupació total a Espanya i que uneixen en una mateixa persona trets d'empresari i d'assalariat. Si es compleixen les previsions oficials, després de l'estiu podria entrar en vigor l'estatut legal que pot millorar els drets d'aquest col.lectiu.
Hi ha coses que no canvien o que no ho fan prou ràpidament. "Alguns clients que no s'acaben de fiar del que els aconsello prefereixen preguntar a l'encarregat", assegura Marta Keerl, propietària des de fa 22 anys d'una ferreteria situada al carrer barceloní de Marià Cubí i amb 30 anys de dedicació a aquest negoci.
Alguns encara no s'han acostumat que una dona els assessori sobre endolls i altres materials d'una ferreteria, afirma. I no és per falta d'experiència. "Es tracta simplement de pràctica", assegura Keerl, filla del que va ser propietari d'una empresa de subministraments industrials. Al local, de 360 metres quadrats, amb un contracte de lloguer indefinit, hi treballen set persones, la majoria de les quals fa temps que estan en aquest negoci.
Encara que el gremi de ferreters té una escola, costa trobar personal preparat, assegura Keerl. L'establiment s'ajusta bastant a la mitjana del sector a Catalunya, amb uns 1.600 centres i una mitjana de sis treballadors, encara que en molts casos amb prou feines són el propietari i algun familiar, segons el Gremi de Comerciants de Ferreteria de Catalunya.
La falta de personal té una explicació. "Els horaris i els sous no acaben d'atraure", afirma. I, a més, en molts casos es treballa en cap de setmana, encara que a Keerl, per les característiques del barri, només s'obre unes hores els dissabtes al matí.
La part elèctrica és la que més es ven actualment, com "les coles i les bombetes, que es venen diàriament; els endolls múltiples o el material de lampisteria", explica. De fet, hi ha dies que es poden vendre entre 50 i 60 bombetes, entre altres articles, als més de 170 clients que passen diàriament per l'establiment. I després hi ha les temporades. "De seguida que puja mig grau la calor hi ha una allau de vendes de ventiladors". Els millors mesos són el desembre i el gener, pels regals, i el juliol.
Marta Keerl, que es mou entre cargols i endolls des dels 18 anys, s'ha acostumat a fer front a la competència, que és d'allò més variada. Comprèn des dels comerços xinesos i comerços de productes barats fins als súpers que venen bombetes o les cadenes de bricolatge i ferreteria.
Per afrontar aquesta allau de competència forma part de la central de compres La Cadena 88 des del 1995. T'obliguen a comprometre't a un mínim de compres anuals, però ofereixen tots els serveis de catàleg i altres. "No associar-se és morir lentament", afegeix. Els dimecres van a comprar subministraments al magatzem que la cadena té a Barberà del Vallès. És el mateix dia de la setmana que es fan repartiments a domicili. La botiga, que té una bona àrea d'exposició, a penes té magatzem "perquè els proveïdors pràcticament atenen les comandes d'un dia per l'altre".
Keerl fa l'estimació dels seus rendiments per a l'IRPF i l'IVA amb el sistema de mòduls, però la gestoria està estudiant si li convindria més l'estimació directa, és a dir, calcular la renda a partir de la diferència entre els ingressos i les despeses.
La confiança i professionalitat de l'encarregat, Juan Navarro, que fa 20 anys que és a la ferreteria, li permeten conciliar la vida laboral i familiar i dedicar les tardes als seus quatre fills, de 7, 10, 14 i 16 anys. Per sort viu molt a prop de la ferreteria, i això li facilita les coses.
Notícies relacionadesAl llarg dels seus 30 anys de dedicació ha viscut tota mena de canvis de gustos i costums. "La gent avui s'atreveix més i es fa les coses perquè no troba professionals. La majoria es deixen assessorar a la ferreteria per a activitats que van des de canviar un endoll fins a la cadena del vàter", assegura. Alhora, el predomini de la informàtica i la tecnologia ha disparat les vendes de "bases múltiples, sistemes d'estabilització de corrent (SAI) i altres materials vinculats a la telefonia".
Els anys d'ofici ensenyen. "Si una cosa es col.loca bé a l'aparador, es ven. Abans de Setmana Santa hi vam posar ganxos per penjar bicicletes i es van vendre. Fem una gran rotació d'aparador. Es canvia cada 15 dies. La cara de la botiga és bàsica".
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia