CONFLICTES SOBRE PROPIETAT INTEL.LECTUAL

Multa milionària a Microsoft per violar patents del format MP3

Alcatel-Lucent rebrà 1.156 milions d'euros pels drets de Bell Labs

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / SAN DIEGO

Microsoft haurà de pagar a Alcatel-Lucent uns 1.156 milions d'euros per haver violat dues patents de la companyia franco-nord-americana sobre el format d'àudio MP3 en el seu reproductor multimèdia, Windows Media Player, segons un tribunal de San Diego (EUA) feta pública ahir. La multinacional de la informàtica va al.legar que ja havia pagat per fer servir la llicència a l'institut alemany Fraunhofer-Gesellschaft i a l'empresa francesa Thomson, a qui considerava propietaris del format més popular per comprimir música.

La disputa legal sobre patents --habitual als Estats Units, on els programes són patentables-- la va iniciar Lucent l'any 2003, contra fabricants de PC com Dell i Gateway, i Microsoft es va afegir voluntàriament als acusats assegurant que la demanda afectava el seu sistema operatiuWindows XP, fet que va restringir el litigi només contra ells. Lucent defensava els interessos de Bell Labs, una companyia que acabava de comprar, i que havia participat en la investigació europea.

GUERRA PERDUDA

Notícies relacionades

Microsoft promou en el seu reproductor el seu propi format, Windows Media Audio (WMA), per incloure programes que regulen els drets d'autor (DRM) i també per evitar els litigis sobre l'MP3, el format més popular perquè no té protecció. La multa imposada pel tribunal es basa en una taxa estimada per a cada sistema operatiu que Microsoft té en el mercat i representa els ingressos de la companyia durant sis setmanes.

Microsoft, que ja ha anunciat que apel.larà la sentència, va contraatacar dijous passat amb una altra demanda a Alcatel-Lucent sobre suposades infraccions de patents en programes que integren funcions de l'ordinador en els telèfons mòbils. Totes dues companyies mantenen altres litigis sobre televisió per a internet.