NOVES POSSIBILITATS D'OCI I TURISME

Un mar d'alternatives

El Saló Nàutic ofereix diverses opcions per disfrutar del mar sense necessitat d'un gran pressupost

El lloguer d'un vaixell pot sortir més barat que anar a un hotel

3
Es llegeix en minuts
MANUEL CABELLO / BARCELONA

La imatge dels rics i famosos passant les vacances a bord de luxosos iots potser no és la més idònia per promocionar la navegació entre els plebeus, però fent un tomb pel Saló Nàutic de Barcelona, que se celebra aquests dies al recinte firal Gran Via 2, es poden conèixer diverses propostes per disfrutar del mar sense necessitat de disposar d'un pressupost faraònic. Fins i tot algunes alternatives com passar unes vacances a bord d'un veler poden ser més econòmiques que fer- ho en un hotel.

"Amb un clip i un tros de corda de niló ja pots començar a disfrutar del mar",assegura el president del Saló Nàutic, Enric Puig, mentre obre un tros de metall dels que serveixen per unir papers i el converteix en un ham casolà."De la mateixa manera que per passejar per terra es pot fer servir des d'un monopatí fins a un cotxe de luxe, al mar també hi ha possibilitats per a totes les butxaques",afegeix Puig.

Si el que es vol és navegar amb la família i els amics i recórrer la costa, i fins i tot, viatjar fins a les illes Balears, es necessitarà disposar d'una embarcació, que pot ser de vela o amb motor. Òbviament, per a un principiant o per a algú que només l'hagi de disfrutar uns quants dies a l'any no és aconsellable comprar-la."S'ha de tenir en compte que el manteniment d'un vaixell costa a l'any un 10% del valor de l'embarcació",explica Joan Pons, de l'empresa Fun Menorca, especialitzada en el lloguer de tota mena de naus, des de llanxes fins a velers.

Falten amarratges

El problema no és només la inversió de la compra, sinó que a Catalunya hi ha dèficit d'amarratges, per la qual cosa no és fàcil deixar el vaixell quan no s'ha de fer servir."A Catalunya no existeixen gaires marines seques, on guardar les embarcacions més petites. Això provoca que els ports estiguin plens de vaixells petits, ocupant l'espai de vaixells més grans, i que alguns propietaris es vegin obligats a comprar amarratges massa grans perquè si no no disposen de places a terra",raona el president de l'Associació Catalana d'Escoles Nàutiques, Amadeu Perxachs.

Per a les persones que estiguin pensant que l'estiu que ve els pot venir de gust fer unes vacances diferents a bord d'una embarcació, la primera cosa que haurien de fer és passar per una de les gairebé 60 escoles de vela que hi ha a Catalunya a rebre unes classes de navegació i obtenir un títol que permeti governar un vaixell. El títol més habitual és el de patró d'embarcació d'esbarjo (vaixells de fins a 12 metres), que es pot treure en un cap de setmana i costa aproximadament 550 euros. Per als vaixells més petits, que costen a partir de 1.200 euros, ni tan sols fa falta titulació.

"Navegar no és elitista, el que passa és que el públic en general desconeix moltes vegades aquest món. Pot ser una alternativa d'oci assequible",assegura Ricard Rico, de Corsa Náutica. Aquesta empresa, igual que algunes altres que també estan presents al saló, ofereix la possibilitat de llogar embarcacions, encara que la veritat és que al recinte firal es troba a faltar que hi hagi més presència d'entitats d'aquesta mena, que els experts consideren una bona manera d'introduir en la navegació als profans.

El lloguer d'una embarcació es coneix en l'argot nàutic com achartero noliejament. Un vaixell amb capacitat per a vuit persones es pot llogar, en temporada alta, per uns 3.000 euros a la setmana, xifra que es pot reduir a la meitat en una altra època de l'any."És més barat que llogar un apartament o anar a un hotel i no t'has de preocupar ni d'on menjar ni d'on dormir",assegura Pons.

3.000

Notícies relacionades

euros per setmana

L'empresa Charter Aproache ofereix la possibilitat de llogar velers a qualsevol lloc del Mediterrani o del Carib per un preu d'uns 550 euros per persona (que inclouen el patró del vaixell). El passatger hi ha d'afegir el preu del trasllat, però les aerolínies de baix cost han ajudat a promocionar aquesta mena de producte entre la població jove."Els que ho proven en destaquen la tranquil.litat, poder descobrir llocs als quals no s'accedeix si no és per mar i que t'organitzes aquella setmana de la manera que tu vols. Molts repeteixen i desmitifiquen la idea que és un tipus de turisme car i per a gent pija",diu Belén Recolons.