MOVIMENTS DE CONCENTRACIÓ

La CNMV denega l'última opa de Sanahuja sobre Metrovacesa

El regulador rebutja la fórmula de la firma catalana per comprar menys del 100%

L'organisme obliga el president Joaquín Rivero a mantenir la contraoferta a 80 euros

3
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

L'intent de la família Sanahuja, propietària de la constructora catalana Sacresa, d'aconseguir el control de la seva competidora Metrovacesa va xocar ahir amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'organisme regulador va denegar la sol.licitud de la firma catalana per ampliar la seva opa del 20% fins al 26% del capital social de Metrovacesa, però amb el compromís de cedir el 0,3% a diverses oenagés o pagar part de l'opa amb les seves accions, amb l'objectiu de no veure's obligada a presentar una oferta sobre el 100% del capital.

La CNMV no ha acceptat aquestes fórmules. A la vegada, la Comissió afegeix que Cresa Patrimonial, la filial de Sacresa, podrà mantenir la primera oferta, a un preu de 78,10 euros per acció, o retirar-se. Cresa, que dirigeix Román Sanahuja, va anunciar ahir mateix que manté l'opa inicial i que la setmana que ve impugnarà davant l'Audiència Nacional la decisió de la CNMV. Va afegir que segueix considerant que la seva última proposta s'ajusta a dret i que és beneficiosa per a l'accionista.

En el mateix comunicat, Cresa es mostra convençuda que la seva oferta inicial "serà acceptada en una gran part, i obtindrà un percentatge pròxim al 44%". Arriben a aquesta conclusió tenint en compte diverses circumstàncies que es donen en aquesta guerra d'opes, com la composició actual de l'accionariat de la immobiliària, l'aplicació de les regles del prorrateig, o l'anunci de les caixes d'estalvi presents en el consell de Metrovacesa que aniran a la contraopa de Rivero i no a la de Cresa.

VIA JUDICIAL

A més, els responsables de Sacresa mantindran el recurs que havien interposat davant l'Audiència Nacional contra l'autorització de la CNMV a la contraopa del president de Metrovacesa, Joaquín Rivero, i del seu soci valencià Bautista Soler pel 26% de la immobiliària, a 80 euros per acció.

El consell de la CNMV va decidir ahir que aquesta contraopa "no podrà ser retirada" i ha de mantenir-se amb les condicions ofertes. Aquesta contraopa va ser la resposta dels directius de Metrovacesa al primer intent dels Sanahuja d'ampliar la seva participació un 20% més.

Rivero va presentar una contraopa pel 26% perquè així obligava Sacresa a igualar-la si volia continuar en la pugna, i, al fer-ho, com que ja té més del 24% del capital, superaria el límit del 50%. En aquest cas, per llei, estaria obligat a llançar una opa sobre el 100% del capital, una operació excessivament cara. Els Sanahuja van reaccionar amb la segona oferta sobre el 26% però amb diverses fórmules per no superar el 50%, que la CNMV no ha acceptat.

MIG ANY

Notícies relacionades

El procés d'opes sobre Metrovacesa ja fa més de sis mesos que dura. Els Sanahuja van llançar la seva opa l'1 de març, que va ser resposta el 5 de maig per Rivero i Soler amb una contraopa, fet que els va obligar a anar al procés de millores d'ofertes. A més d'elevar la retribució als accionistes, els Sanahuja també han optat per utilitzar la via judicial en tot el procés, de forma similar a la pugna d'Endesa contra Gas Natural.

Es dóna la paradoxa que si Sacresa es retira de la batalla d'opes tindrà la possibilitat de vendre una part de les seves accions al mateix Rivero, per un preu que supera en 1,90 euros el de la primera oferta dels catalans. A més, si es té en compte que una part del 24% que té actualment Sacresa la va adquirir en els últims anys a preus molt més baixos que els actuals (un 6% només a 27 euros), algunes fonts calculen que podrien obtenir plusvàlues multimilionàries en cas de vendre.