10 DIBUIXANTS DE CÒMIC FAN UN ESBÓS DE L'OFICI

Albert Monteys: "És fantàstic viure d'una cosa que no serveix per a res"

(Barcelona, 1971) La major part de la seva carrera s’ha desenvolupat a la revista 'El Jueves', de la qual va ser director. Monteys va abandonar la publicació el 2014 i, amb diversos dels seus excompanys, va fundar la revista digital 'Orgullo y satisfacción'. També dibuixa 'Universo', un còmic de ciència-ficció exclusiu per a internet.

absanchez33695322 dominical 711 tema comic160428162346

absanchez33695322 dominical 711 tema comic160428162346 / Dani Barbero Gonz lez

2
Es llegeix en minuts
Joel Mercè
Joel Mercè

Periodista

ver +
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

¿Quan va començar a pintar alguna cosa en la vida?

Tots els nens dibuixen, però la majoria ho deixen quan es fan grans. Així que en això de pintar l’important no és començar, sinó no deixar-ho.

¿Com es dibuixaria a si mateix? Em dibuixo constantment, ¡tinc una sèrie autobiogràfica a 'Orgullo y satisfacción'! Em dibuixo més baixet del que sóc, més rumbós i més rondinaire.

La seva frase de bafarada favorita. “Mírate en el puño de Dredd”, pronunciada, evidentment, pel Jutge Dredd mentre li fa menjar un entrepà d’artells a un dels seus enemics.

¿Quantes hores treballa al dia? Totes i cap. És el que els professionals en diem “la màgia del còmic”, i les nostres famílies, “un altre cap de setmana a casa”.

¿Projectes? Em fa molta il·lusió que el meu pròxim projecte sigui secret. És una cosa que no m’havia passat mai. Serà una sorpresa, una cosa que s’ha fet molt poc i que jo, per això ho faig, no he fet mai.

Prengui-li el pols al món del còmic. ¿Pressió arterial? El món del còmic pateix una anèmia crònica, però fa tant de temps que la té que l’aguanta amb un somriure.

Els lectors de còmics són… Massa diversos per cabre en aquesta resposta, per sort.

¿Per a què serveixen els còmics? Per a res. És fantàstic viure d’una cosa que no serveix per a res.

¿On hi ha ara el negoci? Els que ens dediquem als còmics hem demostrat que, en efecte, no sabem on hi ha el negoci.

Els il·lustradors tenen l’aparador d’Instagram. ¿Vostès? Perdem el temps a Facebook i Twitter, ¡hi muntem unes bronques molt pintoresques!

¿Què tenen en comú els dibuixants de còmic avui? Que no sabem on serem d’aquí tres anys.

¿Pinten més els homes o les dones? Tots pinten, potencialment, bastant. D’aquí uns anys deixarà d’existir aquest debat, ¡creuem els dits!

¿El més surrealista que li ha passat? Em van trucar per anunciar gaspatxo a la tele, ¡com si fos un famós! Els meus amics no ho ente­nien. Ostres, jo segueixo sense entendre-ho.

¿El lloc més estrany on ha vist un dels seus dibuixos? En un grafit que, per desgràcia, no vaig poder fotografiar.

¿Què subratllaria en fluorescent en el seu currículum? Que em segueixo divertint com el primer dia.

Notícies relacionades

¿Quin és el futur del còmic? No en tinc ni idea. Si m’haguessin dit fa dos anys que estaria vivint dels còmics a internet, no m’ho hauria cregut, així que tot és possible.

Un còmic per devorar. 'Frank', de Jim Woodring, ¡un dels meus tebeos favorits!