Edurne se la juga

Amb el seu èpic 'Amanecer', la cantant intentarà trencar la ratxa de 47 anys que porta Espanya sense guanyar Eurovisió

El certamen se celebrarà a Viena el 23 de maig, després del sonat triomf de la barbuda 'drag queen' Conchita Wurst

Edurne, en una imatge promocional.

Edurne, en una imatge promocional. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL

L’‘Amanecer’, per a Edurne, mai més serà el mateix. Aquesta èpica cançó que es postulava inicialment com a mera candidata per al seu pròxim disc és la que interpretarà a Viena, el 23 de maig, al festival d’Eurovisió. ¿Suposa un nou despertar per a Edurne? “Sense cap dubte. Encara que fa 10 anys que estic embarcada en nous reptes, aquesta experiència no es limita només a Espanya, ¡sinó a tot Europa!”, respon, eufòrica. Per cert, els autors del tema –Tony Sánchez-Ohlsson, Thomas G:son i Peter Boström– són els mateixos que van compondre ­Euphoria, amb què la sueca Loreen va guanyar el certamen el 2012.

En realitat, hi haurà nous amaneceres non-stop durant mesos: la peça serà la cançó oficial de la Vuelta Ciclista 2015. “Això significa que seguirà sonant fins a l’estiu”, adverteix, feliç, la intèrpret madrilenya que va formar part del grup de la quarta edició d’'Operación Triunfo', el 2005, i, a rebuf, va seguir amb la seva carrera mediàtica: '¡Más que baile!', 'Tu cara me suena', 'Todo va bien'... Sense oblidar el programa web més recent, l’oportú #Edurnevision, en què va estrenar el vídeo de la versió simfònica d’'Amanecer' que es va gravar al Teatro Monumental de Madrid. Llavors, va comptar amb la participació de l’Orquestra i Cor de RTVE, dirigida pel melenut mestre Pepe Herrero. Per cert, a RTVE la sola presència d’Edurne a Viena li costarà 356.000 euros, sense incloure-hi dietes ni viatges.

Aliena a les crítiques

De moment, diu, no l'afecten les crítiques que li van ploure el primer dia que es va atrevir a cantar 'Amanecer' en un plató de televisió. Hi va haver qui va qualificar la seva actuació de “lineal, falta de passió”. “Ja em van avisar que passaria. Però no m’afecta. Quan prenc una decisió, no hi ha res que em freni. Sé que no puc agradar a tothom i que cada cosa que faci es mirarà amb lupa. L’important és que el dia en qüestió estigui tranquil·la i que confiï en la cançó. I les dues coses passaran, segur”. Els eurofans, sempre entregats, ja l’han “posat al dia” de tot el que significa el festival. “És fascinant com dominen tant el tema. I la seva manera de veure-ho. Analitzen detall per detall. I de mi, també. ¡No se’ls escapa res”.

Fa 47 llargs anys que Espanya no guanya Eurovisió (Massiel segueix sent l’última). ¡I quants representants han caigut en desgràcia després del seu pas per la mostra! La cantant no creu “en cap maledicció”. A més, compta amb l’impuls d’estar de moda en altres països, encara que per altres assumptes. La premsa internacional es va fer ressò de la seva candidatura, i mitjans britànics com 'The Mirror', 'Daily Mail', 'Daily Star' i 'Metro' van recollir la notícia destacant que es tracta de la nòvia de David De Gea, el porter titular del Manchester United. Això sí, el Mirror li va regalar qualificatius com “impressionant” i “tetona” que Edurne, explica, no va llegir.

Notícies relacionades

“¿De veritat han dit 'tetona'?. Perquè no en sóc gaire, la veritat... Encara que de la premsa sensacionalista se’n pot esperar qualsevol cosa”. ¿I què hi ha dels rumors que De Gea acabarà jugant al Reial Madrid? “Uf, això millor que l’hi pregunti a ell”.

La gala la presentarà l’austríaca Conchita Wurst, la guanyadora del 2014. “M’encanta. La vaig conèixer quan va venir a Barcelona i és fantàstica, amb aquella veuassa que té, aquella personalitat...”. ¿Li va donar algun consell? “Sí, el mateix que la gran majoria: que disfruti de l’experiència, que després tot passa molt ràpid i serà de les que recordaré tota la vida”. Sobre les esbombades martingales polítiques que envolten les votacions, admet estar-ne “al corrent, és clar”. “L’amiguisme i el favoritisme no es poden evitar. Però un ha d’intentar mantenir-se’n al marge”. I diu que està encantada que un grup de discapacitats hagin arribat a la final [el finlandès Pertti Kurikan Nimipäivät]. “La integració és clau. Els desitjo el millor”.

Temes:

Edurne