"En vaig rebre de forma altruista i així és com jo en dono", Montse Minguell, professora de tai-txi
El discurs pessimista diu que són temps d'individualisme salvatge, que a ningú li importa ningú, que tothom va a la seva. La realitat ens demostra que cada dia hi ha més persones que tenen ganes d'estar amb altres persones, de compartir aficions i recursos, de donar el millor de si mateixes, d'aprendre d'altres i deixar que altres aprenguin d'ells. A continuació els oferim quatre exemples que proven que junts no només ho fem millor: també ens ho passem millor

El grup que practica tai-txi al passeig de Sant Joan. /
Cada matí des de fa tant que no ho podria precisar, Montse Minguell i els seus alumnes companys del grup de tai-txi irrompen en els tràfecs dels que passen amb presses d'hora punta per la confluència del passeig de Sant Joan amb el carrer de Sant Antoni Maria Claret, a Barcelona. Amb la sàvia lentitud dels 108 moviments de la taula completa del tai-txi taoista '“el que va desenvolupar el mestre Moy”, explica Montse', aconsegueixen que els vianants estressat disminueixin la marxa, ja sigui per mirar-los o per compartir per un segon la pau que respiren.
Es reuneixen sempre a les 9.30. De dimarts a divendres, totes les setmanes de l'any, faci fred o calor. El grup varia en nombre i composició en funció de les obligacions dels seus membres. A vegades toca metge o hi ha una altra activitat que coincideix amb aquesta classe a l'aire lliure. Oscil·la entre la mitja dotzena que no falla mai i la dotzena, quan hi són tots. A la Montse li agradaria arribar als 25.
Lluïsa López,
una de les irreductibles, falta un dia a la setmana perquè va a classe d'ofimàtica. Als seus 73 juvenils anys, no només ajuda la Montse a dirigir la sessió (han donat classes juntes molts anys), sinó que organitza activitats en associacions veïnals i de dones, col·labora amb protectores d'animals i fa dos butlletins. “La Lluïsa és motor de moltes coses”, explica la Montse.
Ella no es queda enrere: no falta ni un dia a la sessió de tai-txi, que dirigeix sense cobrar un cèntim. “Jo el vaig rebre de forma altruista, i així és com el dono. No cobraria mai per les classes”, assegura. Als 61 anys, treballa de maquetadora i, ara que el seu sector no viu el millor moment, s'apunta a la pluriocupació per arribar a final de mes. Serà el tai-txi o serà l'ADN, però la serenitat davant la vida que transmet és envejable: “Davant una mateixa realitat, pots ser positiu o negatiu. La clau és com et parles i et veus a tu mateix: si et veus com una persona creativa estàs salvat, perquè sempre tiraràs endavant”.
Carlos Mora és un altre irreductible: amb 77 anys, en fa 30 que fa tai-txi, i es nota en la fluïdesa amb què segueix la taula. És el que té de bo aquesta disciplina: “Cadascú la pot fer al seu ritme”, diu. A ell li agrada practicar-la d'hora perquè l'omple d'energia. Com a la Rosario, que acaba la sessió i surt disparada cap a la feina. O a la Manuela, que té al seu fill a casa i molta feina per fer. Vagin on vagin, tots arribaran amb les piles carregades per l'estona compartida.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia