UNA HISTÒRIA DE SARRIÀ-SANT GERVASI. Col·legi Jesús-Maria

Aules amb molt art

L'escola dissenyada per Sagnier es va aixecar al costat de l'antic Hotel Tibidabo Al centre s'hi poden veure quatre llums de Gaudí

Exterior del col·legi Jesús-Maria, al passeig de Sant Gervasi, 15.

Exterior del col·legi Jesús-Maria, al passeig de Sant Gervasi, 15. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
ALBA SÁNCHEZ

Al llarg del segle XIX es van establir a l'àrea de Barcelona nombrosos ordes religiosos que van monopolitzar l'ensenyament. Les Religioses de Jesús-Maria, congregació fundada per santa Claudina Thévenet el 1774, és una d'elles.

La confraria va comprar l'Hotel Tibidabo i el 1892 van començar l'edificació del col·legi a càrrec de l'arquitecte Enric Sagnier Villavec-chia. El terreny, al passeig de Sant Gervasi, 15, pertanyia a la família Güell i l'objectiu era donar un aspecte monumental a l'avinguda, afirma Jesús Mestre Campi, coordinador de continguts del mensual El jardí de Sant Gervasi. El col·legi va obrir les portes el 1894.

«L'edifici respecta l'aspecte neogòtic i està estructurat al voltant d'un pati amb totxo d'obra vista i algunes ornamentacions de pedra», comenta Anna Rodríguez Camón, responsable de comunicació del col·legi. Sagnier va utilitzar un recurs habitual en l'arquitectura gòtica catalana: el sostre de bigues decorades sostingudes pels arcs que van de banda a banda de l'ampla nau.

ARTISTES

A l'interior es poden veure pintures de Truyols, Bargalló i María Esperanza Mas de Xaxás, autora de les decoracions de diverses sales, quadros i tapissos.

Amb el pas dels anys, s'han fet obres, com la substitució de les finestres de fusta per altres d'alumini, «i la reforma de la sala d'actes, la sala de visites de les alumnes i la capella», comenta Marta Bonet, directora del col·legi.

Notícies relacionades

L'escola té obres d'importants artistes, com per exemple quatre llums de Gaudí fets de fusta daurada amb la representació d'un ocell cenyit per una serp. Aquests llums eren a la capella de Sant Andreu, un altre col·legi de la congregació, «però va ser cremada durant la Setmana Tràgica i per aquest motiu es van traslladar aquí», diu Bonet. Una altra obra de Gaudí de què disposa el col·legi és una tauleta elaborada en trencadís, a la Sala de Santa Cecília, ara sala de reunions.

L'espectacular edifici serà escenari, el pròxim 15 de desembre a les 18.30 hores, del Christmas Concert Barcelona, amb entrades a partir de 25 euros.