Taulells de pota negra
Per a paladars exigents.Es desfà a la llengua, llavors les seves aromes exploten i el greix deixa un regust incomparable. El bon pernil és per a molts el caviar ibèric i el seu intens gust és un dels més exquisits de la gastronomia espanyola. Les pernileries especialitzades només ofereixen les millors peces, escollides d'una en una.

A la foto superior, Enrique Tomás-Jamón Experience, 2.200 metres quadrats dedicats a pernil.Al centre, Jamonería Dante, una botiga de barri amb peces de qualitat a preus ajustats.A sota, Jamón Jamón, una botiga amb zona de degustació.
CIUTAT VELLA
ENRIQUE TOMÁS
Saborosa experiència
El número 88 de la Rambla aculldes del mes de gener el primer i únic centre dedicat al pernil ibèric, el Jamón Experience d'Enrique Tomás. Amb una superfície de 2.200 metres quadrats, aquest temple del pernil proposa un recorregut per unes sales audiovisuals on el visitant aprendrà la metodologia de l'elaboració artesanal del pernil ibèric de gla, una taula de tast on es poden tastar els sis grans tipus de pernil amb les explicacions d'experts talladors i una exposició de productes. «El mes passat hi van entrar més de 150.000 persones. La majoria són turistes, per la nostra localització i perquè a fora valoren molt el nostre producte ibèric per excel·lència», explica el responsable de la botiga, Gerson Rodríguez.
EIXAMPLE
RESERVA IBÉRICA
Degustació prèvia
Set pernils encetats reben els clients de Reserva Ibérica (Rambla de Catalunya, 61). «Oferim la possibilitat que provin el pernil abans de comprar-ne», subratlla Ángel Nicolau, encarregat de la botiga, amb un parell de taules i barra per degustar els talls. El personal de Reserva Ibérica pregunta i escolta per saber, explica Nicolau, «si el client busca un pernil més tendre, més greixós o més fort, i així encertar-la».
GRÀCIA
JAMONES LA BELLOTA
Tracte personalitzat
Jamones La Bellota (Escorial, 30), oberta el 1968, transmet als seus clients la cultura de l'ibèric, amb un personal format i un tracte molt acurat. «El pernil ibèric és el caviar espanyol, i cada vegada està més valorat a l'estranger com un aliment exclusiu», explica Lluís Ares, director de màrqueting de La Bellota, que tenen dues botigues a Barcelona i un producte propi amb presència en diversos països.
HORTA-GUINARDÓ
JAMONERÍA DANTE
Qualitat superior
«A l'estar ubicats en un barri de gent treballadora, intentem oferir tan sols productes de qualitat amb preus molt ajustats, productes que no es puguin trobar en supermercats o grans superfícies», explica Felipe Tena, segona generació i propietari de Jamonería Dante (Dante Aligheri, 132), especialitzats en pernils de Jabugo, Guijuelo i Salamanca.
LES CORTS
JAMÓN JAMÓN
Botiga gurmet
Fundada el 2003 per un grup d'amics amb experiència en el sector, Jamón Jamón (Europa, 23) cuida amb atenció i entusiasme el seu producte per oferir la millor selecció de pernils i embotits ibèrics, així com altres delícies com ara vins, caves, formatges, conserves i fumats de petits productors. «Seleccionem peça a peça tot el gènere que després disfrutaran els nostres clients», explica el gerent, Daniel Fernández. Des del 2010, Jamón Jamón, amb un altre establiment idèntic al 145 de la Diagonal, també a les Corts, ofereix a la seva zona de degustació una llarga llista de plats elaborats amb productes d'alta qualitat a un preu assequible.
NOU BARRIS
JAMONES SÁNCHEZ
Talls de barri
Eva Sánchez va agafar les regnes de Jamones Sánchez (Joaquim Valls, 33) fa tres anys. «Els meus pares van obrir aquest negoci el 1990. Estem en un carrer amb molta vida, però la crisi es nota», explica Sánchez. Així, encara que ningú vol prescindir d'un bon pernil, les quantitats han canviat. «Si abans et demanaven 400 grams, ara et demanen sis talls per a un entrepà», afegeix.
SANT ANDREU
CASTA NOBLE
Productes propis
Casta Noble (Torres i Bages, 117) és una botiga especialitzada en productes ibèrics i xarcuteria gurmet. Als seus inicis, aquest negoci fundat el 1973 es dedicava a la venda al detall. «Amb el pas del temps ens vam especialitzar en els productes ibèrics i vam començar a produir en una fàbrica situada a Castella i Lleó», recorda la segona generació, Pablo Fernández, que subratlla la importància de vendre productes propis: «Volem saber què venem i això ho aconseguim fabricant nosaltres mateixos el producte».
SANT MARTÍ
JAMONES EL CHARRO
Més de tres dècades
Jamones El Charro (Mallorca, 654) és un negoci familiar amb més de 30 anys d'experiència. Fundada pels germans Gilberto i José Hernández, aquesta empresa elabora i distribueix pernils i embotits. «L'empresa va néixer en un petit magatzem de Sant Andreu, i des de ja fa uns 20 anys estem al Clot amb una botiga de dues plantes», explica el seu director comercial, Daniel Riaño. Els pernils amb l'etiqueta El Charro s'exporten a París, el Japó i Itàlia.
SANTS-MONTJUÏC
LA MUNTANYA
Clientela fidel
«La botiga va obrir el 1966. Llavors pràcticament només es venien pernils de Jabugo, una cosa així com el mercedes-benz dels pernils», explica Luis Pulido, dependent de La Muntanya (Creu Coberta, 45) des de fa 25 anys. «Tenim clients molt fidels, sobretot particulars. El pernil és una menja que no es perdrà mai», explica l'encarregat de la botiga.
SARRIÀ-SANT GERVASI
LA GARRIGA
Notícies relacionadesProductes diversos
La botiga La Garriga situada al número 8 del carrer de Jacinto Benavente té un perfil de públic ampli. «Tenim els millors embotits i pernils, però també menjar per a celíacs, aliments ecològics i plats preparats», explica el seu propietari, Jordi Pedró, tercera generació al capdavant d'un negoci fundat el 1959.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles