UN PUNT DE TROBADA PER A MENORS

Joves emergents

El Submarí ofereix reforç escolar i valors a un centenar de nois al barri de la Marina de Port L'equip compta amb 25 voluntaris

Ajuda 8Una monitora atén als alumnes del Submarí.

Ajuda 8Una monitora atén als alumnes del Submarí. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Per sota del nivell del mar, en un soterrani cedit per la parròquia de la Mare de Déu de Port es reunien i preparaven les seves excursions de cap de setmana els joves monitors que van fundar o, més ben dit, van avarar l'esplai El Submarí el 1979. Han passat els anys, i ara ocupen un altre espai força més còmode al carrer del Foc, 100, al barri de la Marina de Port, però el periscopi d'aquest vaixell imaginari segueix atent, al servei dels joves amb pocs recursos o amb entorns familiars negatius.

«Ara estem instal·lats en una de les plantes d'una antiga escola pública, també cedida per la parròquia. Des de fa uns vuit anys ens dediquem al reforç escolar i educatiu», explica Neus Cerdà, coordinadora d'un espai que ha reorientat la seva trajectòria a petició dels usuaris. «El reforç escolar està relacionat amb el col·legi, mentre que el reforç educatiu consisteix a transmetre valors», precisa.

«Els mateixos nois, en les diferents sortides que feien amb l'esplai, explicaven les dificultats que tenien per fer els deures i la poca ajuda que rebien a casa», recorda Cerdà, que disculpa la majoria dels pares perquè coneix el drama que viuen. «Quan no tens res per omplir la nevera o estàs pendent d'un desnonament, no tens el cap per ajudar el nen amb un examen», explica la responsable del centre.

Treball comunitari

El Submarí acull a les tardes un centenar de nanos, d'entre 8 i 16 anys. I té llista d'espera. «Ens encantaria poder atendre totes les peticions, però necessitaríem més recursos econòmics i més voluntaris», explica la coordinadora d'un centre que funciona gràcies a la feina de set professionals i, sobretot, 25 col·laboradors. Guillermo Gil-Muzaraga fa dos anys que hi fa de professor de Matemàtiques i Anglès per resoldre els dubtes dels més grans. «Hi vinc dues tardes a la setmana des de fa un parell d'anys. Buscava alguna cosa de voluntariat perquè volia col·laborar amb el meu entorn d'alguna manera, i aquesta em va semblar la millor opció», explica el jove, membre d'un departament universitari d'investigació.

Notícies relacionades

«Tenim voluntaris entre els 17 i els 70 anys, amb perfils molt diferents. Perquè tots poden aportar alguna cosa i col·laborar d'aquesta manera en el projecte. No busquem professors, perquè això no és una acadèmia per preparar exàmens», puntualitza Cerdà, que admet que «molts segueixen suspenent a l'escola». Per a la coordinadora, és més important aprofitar aquest espai de trobada per treballar valors com la participació, el respecte i la convivència: «Costa que els joves s'acostin als recursos educatius del seu barri, però nosaltres tenim la sort que aquí hi vénen encantats».

El Jean Pierre i el Rukam, tots dos d'11 anys, prefereixen anar a El Submarí que quedar-se a casa o jugar al parc. «Aquí ens ajuden amb els deures però també fem amics i juguem al pati. És molt més divertit que l'escola», explica el segon, que també participa en el programa Centre Diari d'Acció Educativa, amb un grup de nois més reduït, que reben per això una atenció personalitzada.