un veí ANOMENAT... Carles Gaig, cuiner

«M'encanta que a Horta es respiri ambient de poble»

Entre fogons de cuina comença la història de Carles Gaig a Horta. És el barri on va néixer i va viure la seva infància i adolescència i on va desenvolupar els dots en el negoci culinari. Després d'uns anys fora d'Horta, el nen de la Taberna d'en Gaig ha tornat al lloc dels seus orígens.

El xef Carles Gaig ens ensenya els llocs que més aprecia d’Horta, el barri on viu. / MÒNICA TUDELA Foto: JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Una gran cistella de vímet, en què hauria cabut perfectament aquell nen que acompanyava els pares a comprar al mercat d'Horta -llavors ubicat a la plaça d'Eivissa- és el primer record que connecta Carles Gaig amb la seva infància. Les compres a la plaça eren la matèria perquè l'àvia preparés els guisats, com uns molt apreciats fideus a la cassola, per als clients de la fonda que va regentar la família del cuiner des de l'any 1907. Abans, l'establiment havia estat una freqüentada taverna, que van obrir el 1869 els avis del seu pare.

«Els dos plats mítics de la meva besàvia Antònia, la fundadora de la taverna, eren el bacallà a la grandi colloni i l'arròs de colom»,detalla Gaig.«I els canelons que feia la meva mare sempre estaran a la meva carta. És un petit homenatge», afirma el xef i veí d'Horta, hereu de la primera Fonda Gaig, en què, entre camps de blat de moro, la família de Carles Gaig oferia 16 habitacions a gent de pas i estiuejants en aquell Horta -va ser un poble fins al 1904- que compaginava d'aquesta forma vida de pagès i les vacances de famílies benestants de Barcelona.«A Horta hi havia, a més a més, les bugaderes que rentaven la roba de gent de la ciutat», recorda.

Nen autosuficient

Menjars i begudes per als clients d'aquella fonda, majoritàriament obrers, mantenien les dones de la casa sempre ocupades i bolcades totalment en el negoci. I, allà, enfilat dalt d'una caixa de fusta, el petit Gaig aconseguia dominar el fogó on ell mateix es preparava dos ous ferrats amb samfaina.«M'encantava untar-hi el pa. Era autosuficient»,rememora l'artífex del restaurant Gaig, que va obtenir una estrella Michelin el 1993. És un espai culinari en el qual es poden degustar plats que tenen arrels a Horta, malgrat que el 2004 es va traslladar a l'Eixample.

Després d'haver viscut uns anys fora d'Horta, Carles Gaig ha tornat a viure al seu barri natal. El cuiner li ha donat a una casa de començaments del segle XX tot el que li cal per sentir-hi el benestar.«I hi he instal·lat una cuina de carbó, com les d'abans»,precisa el veí del carrer de la Rectoria.

Passat i present conviuen en l'Horta de Gaig. Una nova llar en una casa més que centenària i una cuina històrica per a novetats culinàries, en privat. Maduresa professional i vital al barri d'infància, de la qual encara recorda personatges com«l'Isidret de l'aigua, que es penjava les galledes amb unes corretges i portava aigua per les cases. L'anava a buscar a la font de la Llet i te la venia a quatre cèntims», recorda Gaig. Des de l'estiu passat, també la seva cuina és ambulant, però a bord del Gourmetbus, una iniciativa pionera que serveix un sopar degustació de les seves creacions gastronòmiques, després de fer una passejada panoràmica, sobre rodes, per la ciutat.

Durant la infància i joventut de Carles Gaig, el transport que comunicava Horta amb la resta de la ciutat era el tramvia. El seu recorregut finalitzava a les portes de l'actual districte, a la confluència del passeig de Maragall i l'avinguda de Borbó, un lloc encara conegut com Els Quinze,«perquè 15 cèntims era el que valia el bitllet, des del centre fins allà»,explica. «Els meus pares eren aficionats al cine i, com que a Horta les estrenes arribaven més tard, anàvem en tramvia fins al Coliseum a veure pel·lícules com Los diez mandamientos»,recorda.

Notícies relacionades

Altres hortencs que també van fer aquest viatge en tramvia són actualment veïns de Gaig. Amb ells torna a fer tertúlies en llocs com el celler Antonio, una històrica cantina; al bar Quimet, o al local del Foment Hortenc, del qual el popular xef ha estat soci tota la vida.«Als 6 anys ja venia a veure com ballaven. Retiraven les butaques de la platea del teatre i hi feien el ball. Jo m'asseia a les llotges, a mirar»,diu.«Foment era un dels dos grans centres de cultura d'Horta. L'altre era l'Ateneu», precisa Gaig d'aquella època de festes a les cases i de romeries cap a Montserrat.

Avui, la seva filla aprèn a cuidar un hort al col·legi del barri i els hortencs se segueixen saludant pel carrer.«M'encanta que a Horta es respira ambient de poble. Pots sentir 'bon dia'»,detalla el propietari del Porta Gaig, el seu restaurant a la T1 de l'aeroport, i gestor de la cuina de l'Arrels de Soldeu, a l'estiu.