una veïna que es diu... Cristina Puig, periodista

«Jo reivindico amb molt d'orgull que sóc de Sant Andreu»

La presentadora de '59 segons' i 'Gent de paraula', programes de TVE, va néixer a Sant Andreu, el barri on torna cada setmana per retrobar-se amb la família. La presentadora Cristina Puig va passar al barri un quart de segle. Van ser anys d'escola i de dansa clàssica.

Recorrem el Sant Andreu més estimat per la periodista Cristina Puig. / NEUS MÀRMOL

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Un quart de segle en un lloc és temps més que suficient per fer-hi unes bones arrels, les necessàries perquè la periodista Cristina Puig pugui sentir-se plenamentsantandreuenca. Va néixer a Sant Andreu i va viure en aquest barri fins als 25 anys.

A la Sant Jordi, una emblemàtica clínica del districte davant de l'estació de tren, va arribar Puig al món un 30 d'agost.«El meu pare també havia nascut a la mateixa clínica i, al cafè Colombia -un altre emblema de Sant Andreu-, va conèixer la meva mare, que és de Santa Coloma», explica la periodista. Ella també va tenir en aquest cafè les seves primeres cites. La terrassa del bar La Pubilla va ser, també, un altre dels seus punts de trobada.

Durant la seva infància, adolescència i EGB, la periodista ho va tenir tot a prop de casa. Com que els seus pares treballaven, als dos anys la van inscriure en un parvulari del carrer de Gran de Sant Andreu, on va passar moltes hores. Després, va passar a una escola, a la cantonada de Marqués de Santillana amb Neopàtria, amb aspec-

te de casa particular amb geranis als petits balcons. La periodista va cursar en aquest centre tot l'ensenyament general bàsic:«Tenia i té un enorme pati interior on jugàvem sobretot els que com jo ens hi quedàvem a dinar». Puig recorda que«als que anaven a dinar a casa els vèiem com els pijos que a la tarda tornaven nets i polits i perfumats mentre que els que ens quedàvem a l'escola anàvem bruts de jugar amb la terra del pati. Però nosaltres fèiem colla i en aquest sentit era bo quedar-se a dinar a l'escola», opina.

Saga de formadors

L'escola Laia era, i continua sent, tota una institució a Sant Andreu. Era dels mateixos amos del parvulari Sant Àngel, on va anar Puig, i de l'escola de dansa on va anar durant tota una dècada. També era seu l'Stucom -davant de l'antic hotel Ritz de la Gran Via, al districte de l'Eixample-, on Cristina Puig va cursar el batxillerat, abans d'inscriure's a la Facultat de Ciències de la Comunicació, a la Universitat Autònoma de Barcelona, molt a prop d'on avui treballa.

La periodista presenta els programes 59 segonsiGent de paraula, des dels estudis de Televisió Espanyola a Sant Cugat. També col·labora en el programa radiofònicDirecte 4.0, a Ràdio 4, que dirigeix i presenta Xantal Llavina.

Enrere van quedar les sabatilles de ballet i les seves posicions a la barra de l'escola de dansa on durant 10 anys Puig va cremar hores extraescolars.«Per sort no va ser aquest el meu futur. Era massa alta. Però em vaig arribar a examinar a la Royal Academy of Dancing de Londres»,rememora la periodista, que durant cinc anys va col·laborar i va presentar el programaEl club(TV-3).

Cristina Puig es dirigeix cada dia a Sant Cugat des de l'Esquerra de l'Eixample, on resideix des de fa sis anys. A Sant Andreu hi torna cada setmana per visitar la família «Per a mi, anar al Sant Andreu natal és com anar a casa», afirma.«Actualment hi vinc de visita. M'adono que quan vius al barri i trepitges i passeges pels carrers i places és quan descobreixes el Sant Andreu encantador. El que a mi m'agrada és el dels carrers amb cases baixetes, com el de Pons i Gallarza», apunta.

Barri obrer

Notícies relacionades

Al pregó de la festa major de Sant Andreu, fa cinc anys, la periodista va repassar la seva vida i els vincles amb el seu lloc de naixement,«un barri obrer, on només es troben a faltar més espais de cultura i oci»,assenyala.«Encara es conserva un poble dins de Sant Andreu. M'encanten els carrers amb llambordes. Tots els blocs de pisos construïts posteriorment, com en el que jo vaig viure, ja no m'agraden»,confessa.«Me'n recordo que teníem una amiga, l'Anna, que vivia en una casa modernista, a prop de la plaça del Mercat, la plaça Vellacom en dèiem a casa. A mi, m'encantava entrar-hi», explica la periodista. De la recuperada rambla ja no en va poder disfrutar:«No l'he pogut aprofitat, perquè llavors ja no feia vida al barri, però és fantàstica. Les terrasses donen molta vida a aquest carrer que jo sempre havia vist ple de cotxes».

Encara que la seva colla d'amics la tenia a Lloret, on passava quatre mesos de vacances, la seva escolarització a Sant Andreu la va vincular als companys de l'escola. Amb ells s'ha retrobat gràcies a Twitter en memorables soparsflash back. «Jo reivindico amb molt d'orgull que sóc de Sant Andreu»,afirma.