RUTA A SARRIÀ-SANT gERVASI
Comerços amb molta història
El patrimoni comercial. La història del districte es pot recórrer al marge de museus i biblioteques. N'hi ha prou de perdre's pels seus carrers, parlar amb els veïns i visitar les seves botigues, algunes fins i tot centenàries. Aquests negocis familiars són la història viva d'un districte que conserva el gust per la tradició i el comerç de proximitat.

Comerços amb molta història Un centenari de pastissos i versos Una vida de costura Petits plaers Lart del descans Pasta, cafè i més_MEDIA_1 /
FOIX DE SARRIÀ MAJOR DE SARRIÀ, 57 Un centenari de pastissos i versos
La figura de Josep Vicenç Foix és més que coneguda. No en va, el poeta i periodista està considerat un dels més importants abanderats de les lletres catalanes del segle XX. La seva faceta com a pastisser, en canvi, sol passar-se per alt malgrat haver marcat bona part de la seva biografia.
La pastisseria Foix de Sarrià va ser fundada pels pares de l'autor el 1886. El poeta la va regentar a partir de l'any 1936, quan va deixar d'escriure. «Havia començat la guerra civil i va preferir evitar-se problemes», explica l'actual propietari, Jordi Madern Mas, un mestre pastisser que va aprendre l'ofici de la mà de la família de l'escriptor i que confessa que «al·lucina» llegint la seva obra.
El propietari recorda: «L'any 1968 el senyor Foix em va demanar que m'encarregués del negoci. Era una gran responsabilitat, encara que jo treballava a l'obrador des del 1952. Ja coneixia molt bé la casa i les nostres senyes d'identitat: la tradició i la innovació». I no es donen mai per vençuts: «Quan alguna cosa ens surt bé, no ens hi conformem. Filem encara més prim. Provem ingredients desconeguts per a una gran majoria. No escatimem esforços».
El prestigi de la pastisseria s'ha aconseguit «mantenint i millorant les fórmules des de l'any de la fundació del negoci», afirma Madern. «La qualitat, l'originalitat i la varietat no són motius perquè les especialitats de Foix de Sarrià no puguin estar a l'abast de totes les economies», postil·la el propietari.
CORTACANS CRAYWINCKEL, 24 Pasta, cafè i més
La pastisseria xarcuteria Cortacans complirà tres dècades al novembre i la seva propietària, Pilar Campbil, prepara un petit mural amb fotografies antigues de l'establiment prestades per amics i veïns. I és que Cortacans és molt més que la integració d'una xarcuteria, una pastisseria i una cafeteria en un mateix espai. Cortacans forma part de la vida quotidiana dels seus clients. «Som una botiga de barri, familiar, un punt de trobada, i cuidem molt el tracte amb el públic», defineix Rafael Caballero, nebot de Campbil i encarregat del local.
XICART MAJOR DE SARRIÀ, 24 L'art del descans
El cognom Xicart està lligat des de l'any 1870 a la matalasseria. Jaume Xicart, que és la quarta generació, explica que el seu rebesavi va introduir cadascun dels seus vuit fills en l'art del descans. De petits eren tants i tan trapelles que els coneixien afectuosament com «els terribles xicarts», afirma. El que ara és responsable de la botiga té clar com ha de gestionar aquest negoci. «Puc estar una hora parlant sobre les necessitats del client o de les seves malalties, perquè no n'hi ha prou d'estirar-se als matalassos que estan en exposició», diu Xicart.
TÍVOLI RECTOR UBACH, 25-27 Petits plaers
El primer enclavament de la xarcuteria Tívoli va ser al carrer de Casp, a pocs metres del teatre del mateix nom, però el negoci dedicat a les delicatessen de pastisseria i xarcuteria ha acabat instal·lat al districte de Sarrià-Sant Gervasi. La mala sort va fer que l'anterior local del carrer de Muntaner patís un incendi i el propietari, Juan Javier Val, va decidir traslladar el negoci al carrer del Rector Ubach. «Hem aprofitat aquesta desgràcia per fer canvis i obrir un nou Tívoli dividit en dos espais. Serà un local més actual i lluminós», aclareix Val.
Notícies relacionadesBRICALL MAJOR DE SARRIÀ, 72 Una vida de costura
No falla. Si fa bon temps, Maria Rosa Fàbregas, responsable del negoci, i les seves amigues surten al carrer, a la porta de la merceria Bricall, per fer punt de creu, ganxet i el que s'escaigui. La imatge recorda una altra època. Accepten encàrrecs. També donen classes gratis «si el client compra el gènere a la botiga», puntualitza Fàbregas. Sobreviu com pot. «No és un negoci, és la meva vida», comenta. El nom del comerç porta el cognom de la seva mare, que va obrir la botiga ja fa 70 anys quan Sarrià no era més que «un poblet tranquil i allunyat de la ciutat».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- ASSUMPTES PROPIS Vicenç Fisas, analista de conflictes i processos de pau: "La por de Rússia és fabricada"
- FICAR LA POTA La Kiss Cam i el judici final
- Una Alemanya heroica resisteix i jugarà contra Espanya
- MotoGP Márquez torna a guanyar amb el mateix truc de Tailàndia
- ESCALADA Alberto Ginés frega el cel amb una plata a la Copa Mundial