CETAQUA, AL CAPDAVANT DEL PROJECTE

Life Wire i els beneficis que ofereix la reutilització industrial

L'aigua regenerada representaria un estalvi d'entre el 27% i el 50% per a les indústries

L'ús de recursos reutilitzats reduiria en un 97%-98% l'empremta hídrica en les manufactures

retrete7

retrete7

3
Es llegeix en minuts
JULIO MÁRQUEZ / BARCELONA

Un dels reptes de futur a nivell mundial se centra a solucionar l’escassetat d’aigua. Les expectatives no són bones: s’espera que l’any 2050, almenys un 25% de la població mundial visqui en un país afectat per escassetat crònica i reiterada d’aigua dolça. Actualment, ja hi ha més de 2.000 milions de persones que viuen en països amb massa estrès per dèficit hídric. A Europa, un 11% de la població ha viscut episodis d’escassetat d’aigua i sequera. Precisament, el sud del vell continent és una de les zones que més risc té de patir la falta d’aigua. 

No obstant, existeix una via que en el futur serà d’ús obligatori, com és la reutilització: l’alternativa més sostenible per combatre aquesta amenaça. A priori, sembla lògic que l’aigua que aprofitem i acaba al clavegueram, es pugui tornar a utilitzar i no acabar desaprofitant. El problema ve de l’estigma social que hi ha hagut històricament respecte a la reutilització, des que a Londres, al segle XVII morís més de la cinquena part de la població de la ciutat, a causa de la pesta bubònica derivada de la contaminació de l’aigua del riu Tàmesi.

Però avui dia és impensable que pugui repetir-se. “A través de la realització de projectes R+D+I, com és el cas de Life Wire, podem demostrar i difondre la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental dels sistemes de regeneració i reutilització d’aigua. És necessari conscienciar i capacitar les generacions actuals i futures, respecte a la reutilització: fer públics els resultats i intercanviar internacionalment experiències prèvies d’èxit per trencar les barreres de l’acceptació de la reutilització d’aigua”, explica Xavier Bernat, director tècnic del Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua). 

Projecte col·laboratiu 

El projecte Life Wire va començar el setembre del 2013 i va finalitzar el mes de març passat. El pressupost ha sigut d’1,7 milions d’euros, del qual el 50% estava cofinançat pel programa Life de la CE. El pla ha sigut liderat per Cetaqua, i ha comptat amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua (AB), Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i les empreses Archroma, Tradebe i Tacasa.

 L’objectiu principal del projecte Life Wire consistia a promoure la reutilització en indústries tractant, mitjançant sistemes satèl·lit avançats, aigua residual urbana regenerada de qualitat bàsica. “Avui dia, del total d’aigua regenerada a Espanya, aproximadament un 12% es reutilitza en usos industrials. En un país amb estrès hídric i activitat industrial, com el nostre, és indispensable implementar esquemes de reutilització. Al contrari, l’activitat productiva i econòmica es veurà lligada als episodis d’estrès hídric i de contaminació de fonts d’aigua convencionals”, detalla Xavier Bernat. 

Life Wire s’ha desenvolupat a l’estació regeneradora d’aigües del Baix Llobregat, una de les instal·lacions de reutilització més grans d’Europa, amb capacitat per a 300.000 m3/d d’aigua regenerada de qualitat bàsica. 

Resultats positius 

Les conclusions després de l’experiència de Life Wire han permès demostrar a escala preindustrial que l’aigua regenerada pot substituir l’aigua de xarxa en diversos sectors industrials. L’aigua regenerada és una alternativa més econòmica per a la indústria que l’ús d’aigua de xarxa. La substitució d’aigua de xarxa per aigua regenerada afinada representaria un estalvi d’entre el 27% i el 50% en funció del seu ús final.

Notícies relacionades

A més a més, l’aigua regenerada ha demostrat ser una alternativa ambientalment més apropiada per a la indústria que l’ús d’aigua de xarxa. La seva implantació representaria una reducció en l’empremta hídrica d’entre el 97% i el 98% per a les indústries. “La indústria és el segon consumidor d’aigua a nivell global després de l’agricultura. Les prediccions estimen que un 40% de la demanda municipal i industrial no es podran satisfer el 2030. L’aigua regenerada permetria continuar amb la producció industrial davant d’episodis de sequera, una  cosa impossible amb aigua de xarxa. També ajuda a conservar els recursos d’aigua convencionals, a mantenir els paisatges i el medi natural i a reduir l’empremta ambiental, millorant la percepció social de les indústries derivada del seu compromís”, conclou Xavier Bernat.

Life Wire demostra que la R+D+I, en la reutilització, és clau per demostrar la seva viabilitat i, en conseqüència, promoure, amb garanties, la seva implementació per lluitar contra els problemes derivats de l’escassetat d’aigua.M