Terra amb història

¿Què es pot fer al Ripollès?: quatre maneres diferents de disfrutar d’una escapada tardoral

Al cor del Pirineu, aquesta regió muntanyosa ofereix una infinitat d’activitats per fer en família o amics. Rutes per als amants del senderisme o les bicicletes, activitats infantils per descobrir amb els més petits el patrimoni de la comarca, visites als principals monestirs i estendards de l’art romànic a Catalunya i degustacions dels millors productes locals. 

¿Què es pot fer al Ripollès?: quatre maneres diferents de disfrutar d’una escapada tardoral

cedida

5
Es llegeix en minuts

Naturalesa en estat pur, patrimoni històric de valor incalculable i desconnexió assegurada. Situada al cor del Pirineu i a poc més d’una hora de les ciutats de Barcelona i Girona, la comarca del Ripollès ofereix una infinitat d’experiències i emocions úniques. Un territori amb essència pròpia de què tots els grups d’edat podran disfrutar en qualsevol moment de l’any. Famílies, parelles, amants del senderisme i l’esport, sibarites, apassionats per la neu i gent gran, tots trobaran al Ripollès plans que s’adaptin als seus gustos i les seves exigències. 

Caminant o amb bicicleta

Amb l’arribada de la tardor, el Ripollès es vesteix de tons ocres i daurats. És, sense cap dubte, un dels millors paisatges que ens regala la natura durant l’any. Els que ho desitgin podran disfrutar-lo, caminant o amb bicicleta. Els amants del senderisme al Ripollès trobaran més de 200 propostes de rutes per organitzar excursions idònies en funció del temps i la dificultat. Rutes que combinen paisatge, cultura i història i en les quals es troben petits pobles encantadors i localitats de somni que destaquen pel seu passat rural i que transporten el viatger a l’essència dels nostres avantpassats. 

D’altra banda, si es prefereix recórrer aquests senders amb bicicleta, la regió també ofereix opcions divertides. I és que la seva peculiar orografia permet que tothom trobi la seva fórmula per disfrutar-la a cop de pedaleig. Cicloturisme, BTT, bicicleta de carreta, de grava o elèctrica, al Ripollès hi ha fins a 24 rutes de BTT senyalitzades i documentades amb diferents nivells de dificultat, des de senzills itineraris de quatre quilòmetres fins a llargues i exigents pedalades de més de 40 quilòmetres i desnivells que acumulen 1.200 metres. Els amants del ciclisme de carretera podran fer algun dels ports més difícils del Pirineu com Vallter o el Collet de les Barraques. I el que ho vulguin disposen d’opcions més senzilles, com els 30 quilòmetres de vies verdes que recorren el territori. 

Disfrutar en família

El Ripollès ofereix una infinitat d’activitats per disfrutar en família: descobrir enclavaments meravellosos, conèixer els racons més acollidors, visitar els llocs que formen part del patrimoni natural i cultural de la regió i compartir vivències i experiències úniques. Un conjunt de rutes lúdiques que permeten conèixer el territori a fons. El Met de Ribes s’ha convertit en la nova proposta turística del municipi de Ribes de Freser, un dels enclavaments més emblemàtics de la comarca. Es tracta d’un joc inspirat en la història d’en Met (diminutiu de Jaume), que va ser un personatge de la vall de Ribes. A través d’ell, els més petits podran anar descobrint més detalls sobre el personatge i el paisatge que el va fer popular. Hi ha un total de 13 Mets amagats en diferents racons de Ribes de Freser.

D’altra banda, el Ripollès ofereix altres activitats didàctiques i educatives dirigides a les famílies com els Petits Detectius del Patrimoni de la Vall de Camprodon, que ajudaran els més petits a conèixer els pobles de la zona d’una manera entretinguda, resolent enigmes i descobrint misteris; l’Encanteri, un joc de cartes i de descobriment en què el tauler és el mateix territori i en què es revelaran els noms dels esperits que s’amaguen al riu Ter als municipis de Camprodon, Sant Pau, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, i els tres itineraris que constitueixen els Camins i Batalles a Camprodon que permeten experimentar diferents episodis militars d’una manera divulgativa. 

Cultura, tradició i patrimoni

Més enllà dels seus paisatges, el Ripollès és un dels territoris europeus amb més concentració d’art romànic, amb un centenar de monuments repartits entre els seus municipis. A la cúspide es troben els tres monestirs principals, que componen la viva imatge de l’esplendor cultural medieval de la comarca.

D’una banda, el monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels edificis romànics més destacats a Catalunya. Fundat a finals del segle XI pel comte Guifré el Pilós, destaca per la seva majestuosa porta romànica del segle XII, que, de fet, es postula com a candidata per ser declarada com a Patrimoni Mundial de la Unesco. De l’altra, el monestir de Sant Joan de les Abadesses, conegut per ser el primer monestir femení a Catalunya, i és que, en total, va tenir sis abadesses, i la més representativa va ser l’abadessa Emma, filla de Guifré el Pilós.

Finalment, el monestir de Sant Pere de Camprodon, que va ser constituït per Guifré II, ressalta per l’elegància i sobrietat de l’església del segle XII. Una de les millors maneres per disfrutar i descobrir aquest patrimoni històric i arquitectònic és l’audioguia ‘Monestirs del Ripollès: mil anys de patrimoni’. Els que ho vulguin podran sol·licitar-la a les oficines de turisme de la comarca i utilitzar-la mentre visiten els tres monuments religiosos. Més enllà dels monestirs, al Ripollès també hi ha altres exponents del romànic, la majoria dels quals daten dels segles XI, XII i XIII. El pont Nou de Camprodon, l’església de Sant Cristòfol de Beget, l’església de Sant Jaume de Queralbs, el frontal d’altar de l’església de Sant Esteve de Llanars, l’església de Santa Cecília de Molló o el santuari de Montgrony en són alguns. 

Gastronomia

Com a bona comarca de muntanya, el Ripollès obsequia els seus visitants amb la seva tradició gastronòmica i culinària. La qualitat dels seus productes agroalimentaris locals omple de matisos els plats i acosta el paisatge a la taula. La regió disposa de més de 160 restaurants, on es poden degustar plats típics fets amb productes de proximitat: mel, llet i derivats lactis, coca, xai i cabrit, porc, poltre, plantes aromàtiques, infusions i condiments de cuina, llonganissa i embotits elaborats amb carn de porc, ratafia, horta i fruits vermells, patates de la vall de Camprodon, plats cuinats, cervesa, melmelades, vedella, ous... I és que el Ripollès és terra de camperols i de bons aliments certificats a través de la marca de garantia Producte del Ripollès. Tota una aposta ferma per treballar al territori i mantenir la seva identitat.