Utilitzant la tècnica del phishing

Els Mossos d’Esquadra desmantellen un grup criminal que feia estafes bancàries, falsificava targetes de crèdit i venia articles robats

  • Els estafadors enviaven massivament SMS maliciosos de presumptes empreses de transport i de Correus, que reclamaven el pagament d’un tràmit pendent necessari per rebre un paquet

  • A través d’aquests pagaments obtenien les claus bancàries de les víctimes, amb les quals falsificaven targetes de crèdit

  • Els agents han recuperat material valorat en prop de 200.000 euros, entre els quals hi ha telèfons mòbils i ordinadors

Els Mossos d’Esquadra desmantellen un grup criminal que feia estafes bancàries, falsificava targetes de crèdit i venia articles robats

MOSSOS D'ESQUADRA

4
Es llegeix en minuts

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Premià de Mar han detingut dues persones, de 19 i 20 anys, que es dedicaven a les estafes bancàries a través del mètode de l’ smishing, una variant del phishing que es basa en l’enviament massiu d’SMS maliciosos de presumptes empreses de transport i de Correus, per reclamar un pagament, en aquest cas d’1,99 euros, per un tràmit pendent necessari per rebre un paquet. Un dels arrestats es troba intern en un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE). L’altre ha passat a disposició del jutjat de guàrdia de Mataró, que n’ha decretat la llibertat amb càrrecs.

A més, els policies també investiguen dues persones més que estan en recerca i captura i que formaven part del grup criminal. El grup està relacionat amb delictes d’estafes bancàries, de falsificació de targetes de crèdit, receptació, robatoris amb força i furts, comesos tant a Catalunya com a altres zones d’Espanya.

Investigació iniciada al gener

Els fets es remunten a mitjans de gener, quan els Mossos d’Esquadra van saber que un menor d’edat estava fent compres fraudulentes en un establiment de Premià de Mar. El menor va explicar als agents que havia de comprar telèfons mòbils amb diverses targetes de crèdit que estaven a nom de persones diferents, a canvi de diners. Aquests telèfons els havia d’entregar a un home que els agents van identificar, i que ja tenia antecedents policials anteriors per delictes contra el patrimoni.

Arran d’aquests fets, els investigadors van iniciar una investigació que va permetre relacionar l’ús fraudulent de targetes falsificades amb una estafa massiva, feta a través d’SMS i per correu electrònic, que afectava víctimes de tot el territori estatal.

Un ‘modus operandi’ similar que van patir totes les víctimes

La mecànica per portar a terme l’estafa que detallaven les víctimes tenia elements que coincidien en totes les denúncies.

Primer rebien un correu electrònic o un missatge SMS al mòbil d’una empresa de transports o d’altres empreses com Correus o entitats bancàries. Després se’ls notificava un problema amb un enviament pendent i els indicaven que faltava abonar 1,99 euros per rebre el paquet que esperaven. En cas que es fessin passar per una entitat bancària, a les víctimes se'ls avisava que el compte havia sigut vulnerat i que havien de canviar la contrasenya. Al missatge s’adjuntava un enllaç que redirigia a una pàgina web en què havien d’escriure les dades bancàries. I una vegada tenien les dades, els estafadors ja podien accedir als comptes corrents i operar per fer compres en establiments.

Denúncies per tot Espanya

Els investigadors han pogut corroborar l’existència d’una gran quantitat de compres de material electrònic fetes amb targetes falsificades per un valor de més de 75.000 euros. Les targetes s’introduïen en diversos telèfons mòbils amb què feien les transaccions. D’aquesta manera pagaven a través dels TPV ‘contactless’ dels comerços i l’operació no requeria la introducció del número PIN. Feien les compres en establiments de Premià de Mar, Mataró, Badalona, Barcelona i Roda de Berà.

Les denúncies relacionades amb aquesta estafa es repartien per tot l’Estat, amb casos a Sabadell, Premiá de Mar, Albacete, Madrid, Melilla, Sevilla, Eivissa, Marbella i Ciudad Real. Per això, els investigadors han treballat coordinadament amb la Policia Nacional i amb la Guàrdia Civil per recollir el gruix de denúncies relacionades amb aquest grup criminal.

Arran de la identificació d’un dels presumptes autors i dels indicis recollits, el 25 d’abril els investigadors van fer tres entrades i registres a les localitats de Badalona, de Sant Adrià de Besòs i de Premià de Mar. Les entrades les va autoritzar el Jutjat d’Instrucció número 2 de Mataró.

Al domicili de Badalona s’hi van localitzar una gran quantitat de mòbils d’alta gamma i d’ordinadors. També hi havia un datàfon que probablement els servia als autors per cobrar el material robat que venien. En aquest domicili els policies van detenir un dels presumptes autors. En un domicili de Premià de Mar es van localitzar telèfons mòbils i documentació. Finalment, en dos trasters de Sant Adrià de Besòs s’hi van trobar mòbils i ordinadors empaquetats i preparats per a la distribució. A més, en l’escorcoll dels pisos els agents van localitzar material electrònic que havia sigut robat en diverses localitats de Catalunya.

Investigació encara oberta

Els agents van fer la segona detenció a la localitat de Premià de Mar. A més, hi ha una tercera persona denunciada i tres més no han sigut localitzades i es troben en recerca per aquests fets. Amb aquesta investigació s’han resolt 90 fets delictius entre furts, robatoris amb violència i intimidació, robatoris amb força en empreses i robatoris amb força a l’interior de vehicles. A més, s’ha desarticulat un dels punts de receptació amb més activitat de l’àrea metropolitana de Barcelona a la ciutat de Badalona.

Notícies relacionades

El dispositiu policial també ha permès recuperar 169 telèfons mòbils, dels quals 61 havien sigut denunciats prèviament, 40 ordinadors, tres tauletes i 2.500 euros en efectiu. L’objectiu del grup criminal era enviar objectes a l’estranger a través d’una empresa de paqueteria.

La investigació no està tancada i no es descarten més detencions.