Aliança entre la UB i Cornellà

Creen una càtedra per «impulsar l’estudi de la perspectiva de gènere» en la ciència

  • Els organitzadors expliquen que l’objectiu és fomentar un «coneixement científic feminista i crític»

Creen una càtedra per «impulsar l’estudi de la perspectiva de gènere» en la ciència

Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Universitat de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) han unit les seves forces per crear la ‘Càtedra UB sobre perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà’.

Totes dues institucions han presentat el projecte aquest dimecres 30 de novembre i han explicat que té com a objectius recolzar i visibilitzar la investigació amb perspectiva de gènere i feminista i impulsar un «coneixement científic feminista i crític, especialment a les àrees de coneixement més masculinitzades com és el cas de la ciència».

La UB i l’Ajuntament de Cornellà ja fa 13 edicions que col·laboren a la Universitat d’estiu de les Dones, en el marc dels cursos d’estiu ‘Els Juliols’ de la UB, «un projecte pioner en l’estat de formació superior en matèria d’igualtat de gènere» pel qual han passat més de 3.500 participants i prop de 300 professores, professionals i experts en temes de gènere.

Després d’aquesta experiència consolidada, les dues institucions han decidit fer un pas més.

Un espai de trobada i debat

«És important disposar d’aquests espais de debat, reflexió i investigació que permeten apoderar les dones i que, malgrat ser petits passos, contribueixen a avançar cap a una societat més igualitària i justa», ha explicat l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón.

La directora de la càtedra, la professora de la Facultat de Física de la UB Sonia Estradé, assevera que aquesta iniciativa «permetrà crear un espai de pensament, de trobada, de debat i de discussió entorn dels coneixements feministes, des d’on donar suport i impulsar els estudis feministes i de gènere, i des d’on portar a terme i fer visible la investigació en aquests àmbits, així com tenir recursos per aconseguir un retorn a la societat d’aquests coneixements».

La càtedra s’estrenarà aquest 19 de desembre amb un ‘workshop’ sobre el coneixement feminista dins i fora del món acadèmic.

Des de l’organització expliquen que serà «una jornada de treball que reunirà investigadores acadèmiques i entitats feministes de base per «crear sinergies, compartir experiències i debatre sobre la construcció del coneixement feminista en col·laboració mútua», assenyalen des de l’organització.

Activitats de la Càtedra

La Càtedra UB de perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà inclourà, doncs, l’organització de la Universitat d’estiu de les Dones, uns cursos oberts per analitzar el paper de la dona al llarg de la història.

Una altra activitat de la càtedra serà l’Escola d’Estiu de Física i Gènere. En aquest cas, l’objectiu és donar resposta al fet que moltes dones abandonen la possibilitat d’entrar al món laboral en el camp de la física al finalitzar els estudis de grau o màster.

Notícies relacionades

A més, altres activitats que inclourà la càtedra seran el Congrés d’hivern en investigació de gènere de Cornellà o la participació d’una investigadora de la UB a cada escola de Cornellà amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, en col col·laboració amb la Unitat de Cultura Científica de la UB.

Llegeix totes les notícies de Cornellà de Llobregat a EL PERIÓDICO Cornellà