Espai natural

La Plataforma Ribera-Salines impulsa un hort comunitari per denunciar la construcció de 2.500 noves vivendes a Cornellà

L’hort col·lectiu La Bardissa, de gestió comunitària i assembleària, es va presentar en societat aquest cap de setmana i estarà obert a tota la ciutadania

La Plataforma Ribera-Salines impulsa un hort comunitari per denunciar la construcció de 2.500 noves vivendes a Cornellà

Plataforma Ribera-Salines

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Plataforma Ribera-Salines va presentar el cap de setmana passat l’hort de La Bardissa, un espai agrícola de gestió comunitària i assembleària, que més enllà de donar fruits pretén visibilitzar l’oposició veïnal d’un grup de veïns i veïnes de Cornellà (Baix Llobregat) a un pla urbanístic que preveu la construcció de 2.497 vivendes que suposaria «la pèrdua irreversible dels últims terrenys agrícoles del municipi i la destrucció de l’únic corredor verd que hi ha entre la ciutat i el riu Llobregat».

A l’acte van assistir, en grups de 20 per mantenir les mesures sanitàries, unes 100 persones, que van participar en els tallers organitzats pels impulsors i van conèixer el projecte de primera mà. «En aquests moments ens trobem en una fase de documentació, d’estabilització de la plataforma i de reafirmar el nostre discurs públicament».

Amenaça

La plataforma denuncia que aquesta zona que connecta el nucli urbà amb el riu Llobregat, «es troba en terrenys inundables i té un alt valor ecològic». I, des de març del 2009, es troba amenaçada pel Pla Director Urbanístic de les Àrees Residencials Estratègiques de l’àmbit del Baix Llobregat. Aquest pla preveu la construcció de vivendes amb aparcaments subterranis, una nova estació de ferrocarril i diversos equipaments.

Densitat

La plataforma es mostra preocupada perquè Cornellà ja té una densitat de població de 12.866 hab./km2, una de les més altes de Catalunya, i més del 70% de la seva superfície està ocupada per zones residencials, industrials i d’infraestructures». I creuen que «s’han de buscar solucions alternatives als problemes d’accessibilitat a la vivenda que no passin per la urbanització dels últims espais agrícoles i naturals».

Ajuntament

Des de l’ajuntament afirmen que la urbanització s’emmarca en una zona específica de la Ribera-Salinas «únicament en els terrenys situats al sud de la carretera, sent la continuïtat lògica del nucli urbà consolidat», que es pretén crear una estructura de passejos i vials amb «continuïtat amb el sòl urbà» i que el pla contempla un parc de dimensions similars al parc de Can Mercader «que representa un gran pulmó verd per a la ciutat», així com «reservar terra per a la implantació d’un dipòsit de laminació que eviti episodis d’inundació al riu».

Notícies relacionades

El consistori que, per ara, rebutja pronunciar-se sobre la iniciativa de l’hort de La Bardissa defensa que tindrà en compte l’ús públic del sòl agrari «i potenciar l’activitat d’oci, educativa i tradicional del territori»; i que pretén protegir i posar en relleu elements que estan abandonats en aquesta zona, com els pous d’aigua noucentistes, afavorint una «lectura cultural i evitant la situació d’abandonament que suposen els usos periurbans d’aquest entorn».

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO