Art

Mor l’escultor Paulí Collado

L’artista, que vivia a Cornellà des de l’any 1957, deixa un important llegat al municipi

Mor l’escultor Paulí Collado

Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Paulí Collado, forjador, activista cultural i artista polifacètic, va morir el 31 d’agost, als 89 anys a Cornellà (Baix Llobregat). L’artista deixa a la ciutat de Cornellà un gran llegat artístic pel que passarà a la posteritat com el ‘poeta del ferro’.

Paulí Collado va néixer a Barcelona (les Corts, 1932) i es va traslladar a viure a Cornellà al casar-se, el 1957, amb Núria Vives Espel, natural de Sallent. Paulí desenvoluparà una llarga trajectòria artística a la ciutat del Baix Llobregat, destacant especialment com a escultor en ferro, amb una obra naturalista vinculada sempre a la poesia, per la qual cosa serà conegut amb el sobrenom de ‘poeta del ferro’.

Vida laboral

Inicialment Paulí es va guanyar la vida treballant en una fàbrica de màquines d’escriure, en una empresa de llums, en una companyia d’assegurances i al taller del seu sogre, fent reixes, finestres i baranes de ferro. Forjat a l’acadèmia de pintura de Raimon Llort, a Can Bagaria, emprèn un ascens artístic que el vincula amb entitats com el Patronat Cultural i Recreatiu, l’Orfeó Catalònia, el Círculo Artístico Literario Semillero Azul i el Círculo Cultural Antonio Machado, entre d’altres.

Interpretació

A part de la forja, també es va dedicar a la interpretació amateur durant més de 50 anys al Patronat i a l’Orfeó de la ciutat, en especial com a rapsode en l’àmbit del recital poètic. En l’àmbit audiovisual va gravar curts i llargmetratges, la majoria amb estudiants del Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya i, posteriorment, amb els seus deixebles del grup Máscaras del Semillero Azul.

El 2009 va rebre la menció especial dels Premis Tespo a la trajectòria teatral amateur. El 2017 va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Cornellà de Humanitats, i aquell mateix any es va publicar ‘Alquímia’, del periodista i escriptor Alberto Cabello, un llibre que recull tota la seva activitat artística i creativa.

Obres a Cornellà

Notícies relacionades

Algunes de les seves escultures més emblemàtiques a Cornellà són la papallona de la plaça de Josep Tarradellas, l’eclipsi de la plaça del Sol, el Veleta de l’Orfeó Catalònia i el Pegàs de la plaça de Sant Ildefons.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO