Alimentació

La meitat dels catalans ja compren aliments ecològics de manera habitual

Catalunya dedica un 25% del seu sòl agrícola a aquests cultius sostenibles, amb la qual cosa s’avança a l’objectiu que la UE marca per al 2030

Las frutas ecológicas de Biomercats en el mercado de la Llibertat.

Las frutas ecológicas de Biomercats en el mercado de la Llibertat. / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

De proximitat, de temporada i amb un impacte mínim sobre el medi ambient. El 88% dels catalans són capaços de definir què és un aliment ecològic, cinc punts més que el 2020, i un 47,5% dels consumidors reconeixen que els compren de manera habitual: el 27% els adquireixen almenys una vegada per setmana i el 6% diàriament. Són dades del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics a Catalunya el 2024, un estudi que confirma que el sector «és robust i es troba en expansió», ha afirmat aquest dilluns la directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Rosa Altisent, en la presentació de l’informe.

«La qualitat s’imposa com a criteri de compra, per sobre del preu», ha afegit Altisent, que ha visitat també les instal·lacions de la cooperativa Covides, a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), una entitat que produeix vins i caves d’origen ecològic. La setena edició d’aquest baròmetre quadriennal indica així mateix que sis de cada 10 compradors trien menjar ecològic per raons de salut.Fruites, verdures, ous i llegums són els productes preferits pels consumidors d’aquest tipus d’aliments. Els preus més elevats continuen sent, malgrat tot, la barrera que dissuadeix molts consumidors a l’hora d’apostar per aquests productes.

Vinya i olivera, al capdavant

Tot i que tímid, també la producció ecològica ha experimentat un increment a Catalunya, fins a arribar a les 284.590 hectàrees cultivades, cosa que representa més del 25% de la superfície dedicada a l’agricultura actualment en aquesta comunitat. «Això ens col·loca ja en el llindar recomanat per la Unió Europea», ha destacat Rafael Ramon, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Els sectors que més van créixer el 2024 van ser la vinya (amb un 6% d’augment) i l’oliverar (amb un 4,37% més de superfície).

Notícies relacionades

L’any passat un total de 5.290 agricultors catalans van estar inscrits en el CCPAE, un 94 % més que una dècada abans. En aquest mateix període, l’augment de sòl dedicat a l’ecològic va ser del 135,4%. «És un tot un èxit, sobretot si es tenen en compte les crisis internacionals, que ho han posat tot més difícil quant a preus i de cara a la gran distribució», ha indicat Ramon.

Un total de 1.122 explotacions ramaderes van criar el 2024 bestiar ecològic, cosa que suposa també, respecte a 10 anys enrere, un increment del 45,53%. L’any passat va augmentar així mateix la xifra d’empreses de l’agroindústria ecològica –transformadores i comercialitzadores–, fins a les 2.918 companyies actives. L’augment respecte al 2014 va ser del 145,21%.