Alimentació
La meitat dels catalans ja compren aliments ecològics de manera habitual
Catalunya dedica un 25% del seu sòl agrícola a aquests cultius sostenibles, amb la qual cosa s’avança a l’objectiu que la UE marca per al 2030

Las frutas ecológicas de Biomercats en el mercado de la Llibertat. /
De proximitat, de temporada i amb un impacte mínim sobre el medi ambient. El 88% dels catalans són capaços de definir què és un aliment ecològic, cinc punts més que el 2020, i un 47,5% dels consumidors reconeixen que els compren de manera habitual: el 27% els adquireixen almenys una vegada per setmana i el 6% diàriament. Són dades del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics a Catalunya el 2024, un estudi que confirma que el sector «és robust i es troba en expansió», ha afirmat aquest dilluns la directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Rosa Altisent, en la presentació de l’informe.
«La qualitat s’imposa com a criteri de compra, per sobre del preu», ha afegit Altisent, que ha visitat també les instal·lacions de la cooperativa Covides, a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), una entitat que produeix vins i caves d’origen ecològic. La setena edició d’aquest baròmetre quadriennal indica així mateix que sis de cada 10 compradors trien menjar ecològic per raons de salut.Fruites, verdures, ous i llegums són els productes preferits pels consumidors d’aquest tipus d’aliments. Els preus més elevats continuen sent, malgrat tot, la barrera que dissuadeix molts consumidors a l’hora d’apostar per aquests productes.
Vinya i olivera, al capdavant
Tot i que tímid, també la producció ecològica ha experimentat un increment a Catalunya, fins a arribar a les 284.590 hectàrees cultivades, cosa que representa més del 25% de la superfície dedicada a l’agricultura actualment en aquesta comunitat. «Això ens col·loca ja en el llindar recomanat per la Unió Europea», ha destacat Rafael Ramon, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Els sectors que més van créixer el 2024 van ser la vinya (amb un 6% d’augment) i l’oliverar (amb un 4,37% més de superfície).
Notícies relacionadesL’any passat un total de 5.290 agricultors catalans van estar inscrits en el CCPAE, un 94 % més que una dècada abans. En aquest mateix període, l’augment de sòl dedicat a l’ecològic va ser del 135,4%. «És un tot un èxit, sobretot si es tenen en compte les crisis internacionals, que ho han posat tot més difícil quant a preus i de cara a la gran distribució», ha indicat Ramon.
Un total de 1.122 explotacions ramaderes van criar el 2024 bestiar ecològic, cosa que suposa també, respecte a 10 anys enrere, un increment del 45,53%. L’any passat va augmentar així mateix la xifra d’empreses de l’agroindústria ecològica –transformadores i comercialitzadores–, fins a les 2.918 companyies actives. L’augment respecte al 2014 va ser del 145,21%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- QUATRE ANYS DESAPAREGUT La mare que va llençar a les escombraries el cadàver del seu fill discapacitat patia un «deliri místic»
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Odissea blaugrana "És desesperant com ens tracten"
- Innovació residencial Així és la casa de dues plantes d’Amazon: una llar amb tot inclòs i per menys de 25.000 euros
- Món del cor Les Mamarazzis tindran programa en català a La 2
- Barcelonejant Les 56 espelmes de Collboni i l’optimisme de la Casa Gran empresarial
- Alerta INUNCAT La pluja torrencial colpeja el Vallès, el Maresme i el Barcelonès i deixa calamarsa i riuades en diversos municipis
- Ésser humà avui
- BAIXA CONTRA EL VALÈNCIA Flick critica De la Fuente per alinear Lamine Yamal lesionat
- Protecció de la fauna Les poblacions de linx ibèric d’Espanya i Portugal trenquen el seu aïllament i aconsegueixen connectar-se