Patrocina:

El Consorci de la Zona Franca presenta la incubadora d’alta tecnologia en logística 4.0

El projecte, impulsat pel CZFB amb el suport de la Fundació Incyde de les cambres de comerç espanyoles i els Fons Europeus FEDER, ja compta amb 30 empreses emergents que desenvolupen les tecnologies més punteres i ofereixen solucions, serveis i productes innovadors enfocats a la logística.

«Aquesta plataforma és un element més en la consolidació del ‘hub’ logístic a Barcelona i una clara aposta per la innovació tecnològica i les competències digitals per augmentar l’impacte econòmic i l’impuls del teixit empresarial», ha declarat Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB.

El Consorci de la Zona Franca presenta la incubadora d’alta tecnologia en logística 4.0
11
Es llegeix en minuts

En un acte amb mitjans de comunicació, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha presentat la primera incubadora d’Espanya dedicada a la logística 4.0. El projecte, liderat pel CZFB amb el suport de la Fundació Incyde i els Fons Europeus FEDER, compta ja amb 30 ‘start-ups’ que desenvolupen les tecnologies més punteres i ofereixen solucions, serveis i productes innovadors, enfocats en l’àmbit de la cadena de valor del sector logístic.

 Aquest programa d’incubació té diferents focus en tecnologies emergents dins de la logística 4.0, com la impressió 3D, la robòtica i els magatzems automatitzats per optimitzar els processos, la internet de les coses (IoT), el ‘big data’ per convertir les dades en ‘insights’ de negoci, l’última milla (un element clau en el comerç electrònic), a més de la intel·ligència artificial (IA) o la logística verda.

«La incubadora d’alta tecnologia en logística 4.0 és un element més en la consolidació del ‘hub’ logístic a Barcelona i una clara aposta per la innovació tecnològica i les competències digitals per augmentar l’impacte econòmic i l’impuls del teixit empresarial», ha declarat Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB. Blanca Sorigué, directora del CZFB, ha afegit que «aquesta plataforma neix amb l’objectiu d’oferir serveis al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic, per afegir valor, tant als productes com als processos, en els diferents àmbits de la logística».

Notícies relacionades

Els principals reptes que afronta aquest programa són millorar l’eficiència i la versatilitat dels processos productius, incentivar la innovació i desenvolupar el talent especialitzat, reorientar i diversificar alguns dels subsectors de la logística, així com impulsar i internacionalitzar les iniciatives covades.

Per la seva banda, Javier Collado, director general de la Fundació Incyde, ha explicat que «la incubadora logística 4.0 és una nova baula dins de la cadena de valor que des d’Incyde hem creat per al creixement dels emprenedors i les empreses. La Fundació Incyde presta serveis de manera integral i personalitzada, que, incloent des de la formació, la consultoria, la incubació i la internacionalització, ha permès treballar amb més de 187.000 alumnes, crear 150.000 nous llocs de treball i posar en marxa la més gran Xarxa de Centres d’Incubació d’Europa, amb 192 infraestructures a disposició dels emprenedors, les empreses i les ‘start-ups’».

Llistat de les 30 empreses incubades

Llistat de les 30 empreses incubadesAldoraTech: serveis autònoms de transport aeri d’última milla amb drons de tecnologia pròpia. Implementació de la impressió 3D en els redissenys, ‘benchmark’ de materials i tecnologies, certificació de components aeronàutics o per estudis mecànics i topològics, entre d’altres.

 1. AldoraTechserveis autònoms de transport aeri d’última milla amb drons de tecnologia pròpia

Smart Point City: fabricació de taquilles intel·ligents per a punts de recollida i flota de vehicles elèctrics. La idea és utilitzar la impressió 3D per fer els prototips dels motllos d’injecció i desenvolupar l’ancoratge que activa la taquilla. En una segona fase del projecte, volen robotitzar les entregues i utilitzar la sensòrica per millorar el procés.

 1. Smart Point Cityfabricació de taquilles intel·ligents per a punts de recollida i flota de vehicles elèctrics

Ecodeliver: transport col·laboratiu a través de la seva ‘app’, permet que particulars transportin paquets en els seus trajectes entre grans ciutats, evitant l’ús de camions i mitjançant la seva flota de vehicles 100% elèctrics d’última milla. El repte és, a través de la IA, desenvolupar un sistema que permeti estimar la capacitat d’enviament que la plataforma pot permetre’s.

 1. Ecodelivertransport col·laboratiu a través de la seva ‘app’a través de la IA, desenvolupar un sistema que permeti estimar la capacitat d’enviament

Fresctrans: empresa de transport especialitzada en el sector alimentari a temperatura controlada que ofereix, a més, la possibilitat de vendre els productes dels seus clients a través de les seves plataformes ‘e-commerce’. Volen desenvolupar una tecnologia al núvol amb prestacions d’última milla.

 1. Fresctransempresa de transport especialitzada en el sector alimentari a temperatura controladatecnologia al núvol amb prestacions d’última milla

Hardman: solució de ‘software’ pròpia que automatitza, digitalitza i simplifica el procés de gestió de càrregues d’una planta logística. Estan interessats a desenvolupar un sistema d’IA que capti de forma autònoma proves documentals a partir d’un sistema de càmeres situades als molls o als toros per adjuntar-les a la documentació de l’enviament.

 1. Hardmansolució de ‘software’ pròpia que automatitza, digitalitza i simplifica el procés de gestió de càrregues d’una planta logísticaun sistema d’IA que capti de forma autònoma proves documentals

Metrickal: plataforma de reclutament de candidats i accés a cursos de formació, la plataforma no només valida la realització dels cursos sinó també els resultats, mitjançant una entrevista realitzada amb IA. Han de desenvolupar, a curt termini, l’ús de la IA perquè la plataforma pugui fer preguntes al candidat, i així facilitar el filtre previ als departaments de recursos humans.

 1. Metrickalplataforma de reclutament de candidats i accés a cursos de formació

Nabla Visión: solucions a mida de percepció 3D en temps real per millorar el rendiment dels algoritmes de visió artificial (integra sensors amb càmeres i dispositius 3D Lidar). L’objectiu és implementar un sistema de visió intel·ligent que permeti el processament de les imatges i la seva interpretació per facilitar la presa de decisions als magatzems en temps real.

 1. Nabla Visión solucions a mida de percepció 3D en temps real

MRPlay: formació i experiència ràpida en les ‘hardskills’ de la logística, a través dels seus simuladors ludificats. Volen continuar amb el desenvolupament del simulador enfocat en la gestió d’estocs, per aconseguir una experiència virtual en aprovisionament d’un any en un mes.

 1. MRPlayformació i experiència ràpida en les ‘hardskills’ de la logísticasimulador enfocat en la gestió d’estocs,

SCMT: consultora de serveis de gestió i optimització de la cadena de subministrament 4PL neutral dedicada al desplegament a mida de torres de control per a pimes que dissenya polítiques i gestiona la cadena de subministrament per compte dels clients mitjançant una base tecnològica pròpia per aconseguir materialitzar estalvis, gestionar tenders, donar visibilitat i traçabilitat a totes les operacions; proporcionant intel·ligència de negoci i recomanacions personalitzades mitjançant l’anàlisi de macrodades i lògiques avançades basades en ‘machine learning’.

 1. SCMTconsultora de serveis de gestió i optimització de la cadena de subministrament 4PL neutral

IllumoRobotics: ‘Software’ per a robots encarregats de realitzar el ‘picking’ (preparació de les comandes) als magatzems ‘e-commerce’. Necessiten millorar el seu ‘software’ a través de la implementació d’IA per detectar i interactuar amb objectes desconeguts, optimitzar la velocitat de trasllat dels productes i reaccionar davant canvis imprevistos.

 1. IllumoRoboticsSoftware’ per a robots encarregats de realitzar el ‘picking’ (preparació de les comandes) als magatzemse-commerce’.

Estoko Logistics: interconnecten empreses que necessiten espais flexibles d’emmagatzematge o de distribució d’última milla o capil·lar amb d’altres que disposen d’un excés de capacitat d’emmagatzematge sense utilitzar. La idea és optimitzar l’obertura de magatzems i noves ubicacions i aprofitar nous espais ja existents, creant algoritmes de control i planificació d’estocs a través d’IA.

 1. Estoko Logisticsinterconnecten empreses o de distribució d’última milla o capil·lar

Simig Solutions: solucions analítiques innovadores per resoldre problemes de negoci. Han de desenvolupar, a curt termini, l’ús de la IA perquè la plataforma pugui fer preguntes al candidat; un ‘software’ que els permeti connexions API per afegir demanda (capacitat, núvol i ‘machine learning’per processar la informació en temps real i optimitzar rutes i IoT per tenir les ‘e-cargobike’gestionades i millorar la seguretat dels ‘riders’.

 1. Simig Solutionssolucions analítiques innovadores per resoldre problemes de negoci.

Bikelogic: cooperativa de ciclologística d’última milla. Volen desenvolupar un ‘software’ amb intel·ligència artificial que agrupi les expedicions dels diferents operadors logístics i optimitzi les rutes combinades d’acord amb certs condicionants específics.

 1. Bikelogiccooperativa de ciclologística d’última milla.

Bleecker Technologies: solucions per optimitzar els processos logístics mitjançant l’ús de la visió per computador i de la IA i d’uns codis visuals disruptius patentats internacionalment que permeten superar les deficiències operatives d’altres tecnologies. Treballen en un ‘hardware’ a mida per desenvolupar la seva pròpia càmera, per llegir els codis del sistema i que executi algoritmes de descodificació.

 1. Bleecker Technologiessolucions per optimitzar els processos logístics mitjançant l’ús de la visió per computador i de la IA i d’uns codis visuals disruptius patentats internacionalment

BooBoo: és el primer operador logístic 100% digital que utilitza la IA en els seus processos logístics interns i externs, i ofereix una externalització digital real del 100% de les seves necessitats. Volen continuar avançant en l’optimització i harmonització de les diverses xarxes de distribució, sincronitzant-les en l’entrega d’un mateix enviament, de forma multimodal.

 1. BooBooés el primer operador logístic 100% digital que utilitza la IA l’optimització i harmonització de les diverses xarxes de distribució

Columat: solucions ‘clic & collect’, a través de les seves taquilles intel·ligents, millora la distribució a última milla i implementa una experiència omnicanal. Les seves taquilles intel·ligents poden monitoritzar-se i escalar-se, gràcies a la seva plataforma. Estan interessats a millorar el seu ‘hardware’ i ‘software’.

 1. Columat,taquilles intel·ligents poden monitoritzar-se i escalar-se

E2Cofelvrin: infraestructura de transport logístic a través d’un túnel en anell trivia que alimenta de manera subterrània, contínua i automàtica un entorn logístic i industrial de 400 a 800 km2. El projecte a desenvolupar consisteix en un model virtual de l’anell en un projecte pilot (a les àrees i regions metropolitanes de Barcelona) a estendre a la Unió Europea.

 1. E2Cofelvrininfraestructura de transport logístic a través d’un túnel en anell trivia 2

Eaship: plataforma al núvol per a fabricants i operadors logístics per gestionar els seus acords de transport, configurar l’assignació d’enviaments a transportistes, assignar molls de càrrega de forma intel·ligent i tenir l’operativa controlada gràcies a la torre de control. Volen desenvolupar un ‘software as a service’, basat en el núvol i desenvolupat amb arquitectura REST.

 1. Eashipplataforma al núvol per a fabricants i operadors logístics desenvolupar un ‘software as a service

LetMePark: empresa que ofereix una experiència d’estacionament avançada i personalitzada, a través del cotxe connectat i d’algoritmes predictius i IA. El repte és desenvolupar una solució d’estacionament automàtic en zones regulades a través de la IA (dispositiu connectat al port OBD del vehicle).

 1. LetMeParkempresa que ofereix una experiència d’estacionament avançada i personalitzada

Webtrans: Transmart és la plataforma de digitalització dels processos del transport en la cadena logística. Necessiten ampliar les seves capacitats en IA per potenciar la tecnologia i poder executar més projectes de digitalització en la cadena de subministrament i transport.

 1. WebtransTransmart és la plataforma de digitalització dels processos del transport en la cadena logística.

Innporting: plataforma web tecnològica (‘marketplace’ i ‘SaaS’) que connecta les empreses exportadores i importadores amb les de transport per optimitzar tota l’operativa. Requereixen incrementar la infraestructura de servidors i millorar-ne les funcionalitats potenciant el ‘machine learning’ i la IA.

 1. Innportingplataforma web tecnològica (‘marketplace’ i ‘SaaS’) que connecta les empreses exportadores i importadores amb les de transport

Usyncro: tecnologia ‘blockchain’, ‘machine learning’ i d’IA per realitzar de forma eficient i segura transaccions comercials a escala internacional. L’objectiu és desenvolupar un sistema a través de la IA que permeti la lectura i digitalització de documentació i optimització de processos, evitant errors i correus electrònics.

 1. Usyncrotecnologia ‘blockchain’, ‘machine learning’ i d’IA per realitzar de forma eficient i segura transaccions comercials a escala internacional.

Gandolapp: acompanyanta virtual dirigida als conductors de camions que optimitza l’experiència laboral en cabina. Volen incorporar la IA per millorar la seva experiència i afegir-hi una més gran predictibilitat i traçabilitat funcional. També els interessa computar en la seva BBDD totes les possibles parades i hores d’arribada.

 1. Gandolappacompanyanta virtual dirigida als conductors de camions que optimitza l’experiència laboral en cabina.

Valerdat: solució en format ‘SaaS’ que monitoritza la cadena de subministrament en temps real i, a través de la IA i un copilot, tutoritza l’estratègia de compra. Necessiten desenvolupar un ‘software’ per aplicar la IA i ‘machine learning’ en els processos de les empreses.

 1. Valerdatsolució en format ‘SaaS’ que monitoritza la cadena de subministrament en temps real

Welivery: empresa de logística per a ‘e-commerce’ amb solucions innovadores, com la logística inversa 360º i l’optimització de rutes intel·ligents. Volen continuar desenvolupant el seu sistema amb la inclusió de més plataformes per aconseguir una cobertura més global.

 1. Weliveryempresa de logística per a ‘e-commerce’ amb solucions innovadores, com la logística inversa 360º i l’optimització de rutes intel·ligents.

LastMile Team: optimització de càrregues i rutes amb solucions a la congestió, emissions i cost de la distribució urbana. Han de desenvolupar un ‘data space’ i connectar-lo amb l’ecosistema europeu comú, nodrir-lo d’informació i crear un reposador obert.

 1. LastMile Teamoptimització de càrregues i rutes amb solucions a la congestió, emissions i cost de la distribució urbana.

Mouters: solucions de mobilitat sostenible per a empreses a través de la venda i rènting de vehicles especialitzats en el repartiment i l’última milla i d’un ‘software’ de traçabilitat de vehicles. Necessiten, a través d’IA i ‘big data’, desenvolupar un sistema informàtic que permeti analitzar un gran volum de dades i optimitzar-ne el ‘software’ per al seu ús amb dispositius GPS autònoms.

 1. Mouterssolucions de mobilitat sostenible per a empreses

Enkitek: automatització de processos de cultiu en jardins verticals. Per a una optimització més gran del procés, la idea és integrar-hi la robotització per manipular les plantes, la fabricació additiva per imprimir els ‘grippers’ (les pinces de subjecció) i a través d’IA i ‘deep learning’realitzar el seguiment de les plantes i identificar-hi possibles malalties, tractaments i/o realitzar seguiment del seu creixement.

 1. Enkitekautomatització de processos de cultiu en jardins verticals.

Tuklo: plataforma que ofereix solucions logístiques i integracions (gestions d’inventari, OMS, WMS, ERP, ‘e-commerce’...) a partir d’un ecosistema API (Application Programming Interface). El repte és afegir a la seva plataforma una part de control i gestió de magatzems i necessiten suport per investigar quines solucions hi ha en el mercat, a més de propostes de millora per al seu ‘SaaS’ actual.

 1. Tukloplataforma que ofereix solucions logístiques i integracions (gestions d’inventari, OMS, WMS, ERP, ‘e-commerce’...) a partir d’un ecosistema API (Application Programming Interface).

Jotavirtual: realitat augmentada per millorar la navegació dins de grans magatzems i grans superfícies. El seu objectiu és aprofitar els serveis de mentoria i assessorament financer que els ofereix la incubadora, així com les possibilitats de fer ‘networking’.

 1. Jotavirtualrealitat augmentada per millorar la navegació dins de grans magatzems i grans superfícies.


Temes:

Logística