Patrocina:

NOVES PRIORITATS

Impulsar iniciatives que ajudin a complir els ODS

El Consorci de la Zona Franca estimula el desenvolupament sostenible i l’economia circular per aconseguir que els objectius marcats per les Nacions Unides es converteixin aviat en una realitat

Impulsar iniciatives que ajudin a complir els ODS
4
Es llegeix en minuts

Fa sis anys, concretament el setembre del 2015, van ser aprovats els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un conjunt d’objectius globals creats per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat de tots. Va ser a la Cimera del Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, on es van aprovar per l’ONU a través de l’Agenda 2030. Cada un amb les seves metes específiques, però tots amb l’objectiu de ser complerts en els pròxims 15 anys. A diferència dels principis del Pacte Mundial, que van ser concebuts per a la seva aplicació en l’àmbit empresarial, els ODS van ser desenvolupats per a la seva aplicació en totes les esferes de la societat, respecte a la ciutadania, les administracions, les empreses i governs. 

Davant aquesta iniciativa tan necessària, i sent conscients de la importància del compliment dels ODS, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va decidir el 2019 fer un primer pas i crea una direcció específica dedicada a aquests objectius i situar-los en el centre de totes les seves activitats, amb l’objectiu de convertir-se en un referent de la seva implementació en l’àmbit industrial i empresarial. 

D’aquesta forma, l’entitat va realitzar la priorització dels seus principals ODS dels 17 totals i, durant l’exercici del 2020, tots els departaments van portar a terme un procés d’anàlisi per enumerar les accions a curt, mitjà i llarg termini en el marc de l’Agenda 2030. El resultat va ser la posada en marxa de diferents accions per reforçar els 8 ODS prioritaris per a l’entitat, que són: la igualtat de gènere, el treball decent i creixement econòmic, l’educació de qualitat, la indústria, innovació i infraestructures, l’acció pel clima, la sostenibilitat, l’energia assequible i no contaminant i les aliances per aconseguir els objectius. Així mateix, el CZFB s’esforça dia a dia per aconseguir que els 17 ODS aviat deixin de ser objectius per convertir-se en una realitat. Una cosa considerada com una prioritat per a l’entitat tant a internament com en l’àrea d’influència de la Zona Franca.

Compromís

CompromísUn dels eixos principals al voltant del qual giren els ODS és clar: la sostenibilitat. Per això, al Consorci de la Zona Franca de Barcelona hi ha en marxa una sèrie de mesures que pretenen contribuir al desenvolupament sostenible i establir una economia circular més coherent amb l’economia 4.0, cap on evoluciona la nostra societat. D’aquí el naixement del projecte EcoCircularZF, una proposta del CZFB que té l’objectiu d’estimular i generar vincles entre les empreses de la Zona Franca. Una simbiosi industrial basada en la col·laboració entre empreses per a millorar l’aprofitament dels recursos i contribuir a l’eficiència dels residus derivats de les diferents activitats que es porten a terme.

Els beneficis, a més, passen per un augment de l’ús en les energies renovables, la rendibilització de recursos infrautilitzats mitjançant el seu lloguer –naus, vehicles, maquinària...–, la reducció de costos de producció a través de l’ús de materials reciclables i la reducció del consum d’energia i aigua.

En matèria de gènere

En matèria de gènereUn altre objectiu ben marcat a l’agenda del CZFB està centrat en la igualtat de gènere, una cosa amb què l’entitat està estrictament compromesa. Un exemple n’és la creació el 2020 del Consell de la Dona, un organisme consultiu i de concertació que pretén visibilitzar el col·lectiu femení en l’àmbit industrial i afavorir la perspectiva de gènere i l’equiparació de drets. 

Cal destacar que es tracta del primer organisme d’aquestes característiques dins de l’àmbit industrial, i que compta amb diferents representants que són directives d’empreses instal·lades a l’àrea de la Zona Franca, com Blanca Sorigué, directora general del CZFB, Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona, i Raquel Díaz, directora de Responsabilitat Social, Dona i Diversitat a TMB. 

Un altre exemple que reflecteix el compromís que manté el CZFB amb la igualtat de gènere és la celebració de la Barcelona Woman Acceleration Week, la primera edició de la qual va tenir lloc el març d’aquest any i va resultar ser tot un èxit. Un esdeveniment que va comptar amb la col·laboració de la Fundació Incyde i que va néixer per accelerar i dinamitzar la paritat de gènere i arribar a la igualtat d’oportunitats de la dona als sectors empresarial i industrial en l’àmbit local i global.

Tampoc podem passar per alt les polítiques mediambientals que es porten a terme des del CZFB, que des del 2006 integra valors ambientals en la seva estructura i el 2009 va obtenir la primera certificació mediambiental EMAS d’Espanya concedida a un polígon industrial per la gestió de les seves zones comunes. Un merescut premi per a una entitat que està en constant millora per reduir el consum d’aigua, energia i residus al seu edifici corporatiu, polígon industrial, i altres instal·lacions. A més, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona compta amb un sistema de gestió ambiental en què es descriuen procediments, auditories i objectius, els quals s’integren a qualsevol procés d’actuació i decisió de l’organització. 

Un entorn laboral segur

Notícies relacionades

Un entorn laboral segurUn últim aspecte que mereix menció quant al compromís del CZFB per complir els ODS es tracta de la seguretat i salut laboral, parts fonamentals del benestar i que constitueixen un eix clau per al desenvolupament de qualsevol de les accions que es porten a terme des del Consorci de la Zona Franca. 

Per això, l’entitat compta amb una sèrie de principis que regeixen les seves actuacions: el compromís per les persones, la zona zero accidents, les formacions i capacitacions i el bon clima laboral. Valors que es tradueixen en accions com la integració de la cultura preventiva en totes les activitats, la prevenció de riscos en origen i actuació amb la deguda diligència, o la motivació del personal per aconseguir un ambient laboral òptim.

Temes:

Especial ODS