Patrocina:

Solucions tecnològiques

La 3D Factory Incubator rep més de 1.000 propostes per ajudar el sector sanitari

Un equip tècnic seleccionarà les millors idees per desenvolupar-les en els laboratoris de la incubadora

El respirador Leitat 1 i el bifurcador Multivent són dos projectes impresos en 3D que ja s'estan produint

leitat1

leitat1

3
Es llegeix en minuts
J. M.

L’equip de la 3D Factory Incubator, iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat, ha rebut més de 1.000 missatges amb peticions de peces impreses en 3D, propostes de col·laboració i consultes per ajudar el sector sanitari.

El passat 21 de març es va habilitar la bústia de correu proposals@dfactorybcn.org, al servei de qualsevol particular, emprenedor o empresa que necessiti imprimir peces en la lluita contra la Covid-19.

Totes les propostes rebudes s’analitzaran i se seleccionaran aquelles que puguin dur-se a terme als laboratoris de la incubadora, sota la supervisió i l’assessorament de l’equip tècnic de la 3D Factory Incubator.

Aquesta iniciativa busca la col·laboració i suma d’esforços per al desenvolupament de projectes impresos en 3D en la lluita contra la pandèmia i en ajuda dels serveis sanitaris, així com dels professionals essencials. I és que davant d’aquesta situació viscuda els últims mesos, un gran nombre d’empreses i entitats s’han vist forçades a adaptar la seva activitat per al desenvolupament de diferents solucions tecnològiques que facilitin la difícil tasca del personal sanitari i ajudi a minimitzar en la mesura possible l’impacte en la societat.

La situació d’emergència sanitària ha despertat la solidaritat i col·laboració de múltiples particulars i empreses

La 3D Factory Incubator està implicada en la producció dels següents projectes impresos en 3D per ajudar els serveis sanitaris i facilitar l’accés a equips de respiració assistida a pacients afectats pel virus Covid-19 com  el respirador Leitat 1 i el bifurcador Multivent per multiplicar l’accés als equips de ventilació assistida.

Robust i compacte

Leitat 1 és un respirador de campanya realitzat amb peces impreses en 3D i autoritzat per l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) per a un assaig clínic. L’equip dona suport vital a les persones amb insuficiència respiratòria proporcionant-los ventilació controlada per uns sensors volumètrics, de pressió i amb alarmes d’oxigen per facilitar-ne l’ús per part del personal sanitari i garantir-ne la funcionabilitat durant un període més llarg de temps en pacients greus de coronavirus.

Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces 3D amb la tecnologia d’HP Multijet Fusion. Ha sigut dissenyat per l’enginyer sènior de Leitat, Magí Galindo, i validat mèdicament pel doctor Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica.

Peces en 3D del respirador Leitat 1 produïdes als laboratoris de l’incubador 3D Factory.

El respirador es va desenvolupar en poc més de dues setmanes amb el recolzament de Catsalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, amb el suport de l’equip tècnic i les instal·lacions de la 3D Factory Incubator per a la producció de les diferents peces impreses en 3D.

Els hospitals han començat ja a rebre les primeres unitats del respirador Leitat 1 que, en el dia d’avui, pot assolir una producció diària de 50 unitatsHP està realitzant la producció de peces impreses en 3D en col·laboració amb Leitat, mentre que l’acoblament i la logística dels diferents equips s’està duent a terme a la Fundació CARES, centre especial de treball per la reinserció laboral de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social; i de CODEC, la seva entitat d’inserció laboral. A més, col·laboren voluntaris de B. Braun Medical i de Cirsa Gaming Corporation en les fases de test.

El respirador Leitat 1 ha rebut, a més, diferents contribucions tant de particulars com d’empreses (entre les quals es pot destacar les de Cellnex i Almirall) i els seus promotors estan coordinant diferents col·laboracions amb altres projectes similars tant nacionals com internacionals.

Més accessibilitat

El bifurcador Multivent permet donar accessibilitat a més d’un pacient afectat per coronavirus, amb un únic respirador. Aquesta peça impresa en poliamida 12 (PA12) amb la tecnologia Multijet Fusion (MJF) d’HP permetrà utilitzar un únic equip de respiració assistida en múltiples pacients, amb els mateixos requeriments ventilatoris, de forma simultània. Aquests bifurcadors han sigut fabricats seguint les indicacions de la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis SNS i Farmàcia.

La producció d’aquestes peces s’ha dut a terme per un grup d’organitzacions que de manera voluntària han ofert les seves instal·lacions i capacitat de producció: 3D Factory Incubator, 3DSix, Avinent-Corus, Barel, Eurecat, Fundació CIM-UPC, Hipra, HP, Ineo, Pantur i Prometal3D.

Notícies relacionades

Aquesta situació d’emergència sanitària sense precedents en la nostra història recent ha despertat la solidaritat i col·laboració de múltiples particulars i empreses de tots els sectores. Al mateix temps, les Unitats de Cures Intensives de l’Hospital de la Vall d’Hebron i del Consorci Sanitari de Terrassa formen part del grup de treball per a la seva efectiva protocol·lització i implementació.

Amb tots aquests projectes conjunts, tant la incubadora com els incubats continuen treballant i sumant esforços per contribuir, a través dels seus coneixements i recursos, a la recuperació econòmica i social d’Espanya davant de la crisi de la Covid-19 i a recolzar l’ecosistema emprenedor i sanitari.

Temes:

+Innovació