Patrocina:

Leitat 1 arriba als malalts de les ucis com a respirador de campanya acreditat

Ha funcionat correctament en les primeres proves fetes amb pacients a l'uci de l'Hospital Parc Taulí, que s'ampliaran a diversos hospitals de Catalunya

Amb l'aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament, l'objectiu actual és accelerar la seva producció i distribució abans del col·lapse de les urgències

leitat

leitat

2
Es llegeix en minuts

En poc més d’una setmana, el disseny del primer respirador de campanya, Leitat 1, fruit de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP i Leitat (Tecnio) juntament amb el CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell és completament funcional. Així ho corroboren les primeres proves fetes amb un pacient afectat pel virus Covid-19, que s’han dut a terme a l’Hospital Parc Taulí.

El respirador, dissenyat per l’enginyer sènior de Leitat, Magí Galindo, i validat mèdicament per l’equip del doctor Lluís Blanch, del Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica; ha sigut millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d’oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part del personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un període de temps més gran en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus que s’ha passat a denominar Leitat 1.3.

Assaig clínic a Catalunya

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es durà a terme l’extensió de l’assaig clínic a tot Catalunya, començant una primera fase de manera imminent a diversos hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d’Hebron, Hospital del Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del Dr. Ricard Ferrer (Dir. uci Vall d’Hebron), responsable del dispositiu uci única de Catalunya.

Per a l’aprovació per part de l’Agència Espanyola del Medicament, es van dur a terme a Applus els assajos i optimitzacions, juntament amb els tècnics de Leitat, per garantir la seguretat dels respiradors, i permetre que l’Agència Estatal de Medicaments i Productes Sanitaris pogués finalment certificar el respirador i autoritzar la seva utilització per contribuir a evitar el col·lapse de les urgències mèdiques espanyoles.

Impressió 3D

Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d’HP Multijet Fusion (MJF) i dissenyades per ser industrialment escalable, de manera que es pugui arribar a una producció diària de 50 unitats, a un cost 10 vegades inferior al d’un respirador convencional.

Notícies relacionades

Una vegada obtingut el suport de les autoritats sanitàries, s’accelerarà la producció que es concentrarà i acoblarà a les instal·lacions de la Fundació Cares. Les peces seran impreses en les infraestructures del CZFB comptant amb el recolzament de la 3D Factory Incubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). També s’hi ha sumat l’empresa BSH Electrodomésticos España, i es mantenen contactes amb d’altres com Airbus amb les quals s’està compartint coneixements i capacitats tècniques per al desenvolupament del projecte en el que acabarà sent una nova versió del respirador (Leitat 2.0).

El respirador Leitat 1 (@respira_leitatX) ha rebut diferents contribucions tant de particulars com d’empreses (entre les quals es pot destacar les de Cellnex, Almirall i Col·legi Oficial de Metges de Barcelona –CoMB) i els seus promotors estan coordinant diferents col·laboracions amb altres projectes similars tant nacionals com internacionals.