Patrocina:

INNOVACIÓ

La 3D Factory Incubator compleix el seu primer any amb nota

La primera incubadora europea d'alta tecnologia en impressió en tres dimensions celebra el seu primer any amb més de 30 projectes

El centre s'acosta a més velocitat de la prevista al repte d'allotjar les 100 millors idees de negoci en cinc anys

incubadora

incubadora

3
Es llegeix en minuts
Víctor Fúser

La 3D Factory Incubator de la Zona Franca, la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió en tres dimensions, celebra el seu primer any en funcionament amb més de 30 projectes incubats. Entre aquest projectes es troben Layertolayer, que ofereix un servei integral d’impressió 3D; Designer Pram, que desenvolupa productes de puericultura; E4-E4-3D Engineering for Additive Manufacturing, que ofereix recanvis de diferents marques de vehicles; i 3DBide, que, a més d’oferir solucions d’impressió, ofereixen assessoria per a la implantació d’aquesta tecnologia.

Els impulsors d’aquest espai de 600 metres quadrats, el Consorci de la de Barcelona i el centre tecnològic Leitat, han destacat l’interès que ha despertat la iniciativa entre ‘start-ups’ i emprenedors de tot Europa. Així, d’entre les més de 80 sol·licituds rebudes, un 79% tenen seu nacional i un 21% són internacionals.  Les dues entitats estan molt satisfetes amb el balanç d’aquest primer any d’activitat en què s’han superat les expectatives marcades en 25 projectes covats i no es descarta internacionalitzar el model a altres països. D’aquesta manera, s’acosten a més velocitat de la prevista al repte d’allotjar les 100 millors idees de negoci basades en la impressió 3D en cinc anys.

Per Joan Parra, vicepresident executiu de Leitat, la clau de l’èxit d’aquest primer any d’activitat ha sigut «detectar a temps una necessitat en el sector i poder oferir, a través de la 3D Factory Incubator, el recolzament necessari a tot aquest talent emergent per a l’impuls del seu negoci, no només mitjançant l’accés a espais i l’assessorament professional, sinó també a través de l’accés a l’última tecnologia en impressió 3D i postprocessat del mercat». 

Més de 500 serveis

Durant aquests primers dotze mesos d’activitat, la 3DFactory ha afavorit l’enlairament empresarial de les iniciatives incubades a través de la prestació de més de 500 serveis de producció 3D i postprocessat, consultoria de negoci, formació, certificació de peces i activitats de comercialització. La 3D Factory Incubator compta amb un dels laboratoris d’alta tecnologia en impressió 3D més complets d’Europa amb 6 tecnologies diferents d’impressió 3D, tant industrials com de petit format, que sumen un total de 8 equips. El laboratori disposa, també, diferents equips en matèria de disseny i postprocessat: una arenadora, una polidora i equips de metrologia i control de qualitat de peces. 

Maquinària de la 3D Factory Incubator.

Recentment, i a fi d’ampliar el laboratori de producció per als projectes incubats amb l’adquisició d’una nova impressora d’estereolitografía o DLP, que permet imprimir amb materials biocompatibles i amb certificació CE. S’espera, a més, que en uns mesos s’incorpori una segona ‘processing station’ d’HP, que permetrà treballar amb un nou material de poliuretà flexible, TPU; així com una tenyidora, una grafitadora i un sistema de neteja de peces ‘airblasting’, que completaran l’equipament de l’àrea de postprocessos. 

Al llarg del 2019, l’incubador va acollir més de 30 jornades de diferents temàtiques vinculades al llarg de la cadena de valor de la impressió 3D, així com jornades de ‘networking’, sessions de formació, de desenvolupament de negoci i de finançament per a ‘start-ups.’ De la mateixa manera, va participar en diverses jornades i congressos a fi de donar visibilitat a la iniciativa i als diferents projectes covats, com per exemple en els congressos 4YFN i INDUSTRY From Needs to Solutions. 

DFactory 4.0, una fàbrica del segle XXI

Notícies relacionades

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ha explicat: «La previsió era que el primer any s’instal·laran 20 empreses, i la veritat és que en el dia d’avui ja en tenim més de 30. Aquest és un projecte de cinc anys, però que té una segona derivada que és el Dfactory 4.0, un projecte industrial que ja estem construint al polígon industrial i que el juny del 2020 ja serà una realitat».

Navarro ha afegit que el DFactory 4.0 «serà una fàbrica del segle XXI, on hi haurà impressió en 3D, robòtica, internet de les coses, intel·ligència artificial i ‘blockchain’, és a dir acollirà a la nova economia a través d’empreses que ja s’han interessat per ocupar aquests espais, amb l’ambició que Barcelona sigui la capital europea de l’economia i la indústria 4.0».