Patrocina:

RESULTATS D'UNA INSTITUCIÓ PÚBLICA

El Consorci de la Zona Franca torna a registrar beneficis

El CZFB va guanyar set milions el 2013 i 11 milions entre el gener i el juny del 2014

Jordi Cornet, president executiu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

Jordi Cornet, president executiu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va deixar enrere el 2013 les pèrdues registrades durant dos anys. L'entitat pública va obtenir l'any passat un benefici de set milions d'euros que ha seguit augmentant la primera meitat del 2014 a l'aconseguir 11 milions, segons la previsió de tancament del primer semestre d'aquest exercici.

El consell plenari del CZFB, sota la presidència de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va donar ahir el vistiplau als comptes del 2013 i als plans de futur. L'entitat, que té com a president executiu Jordi Cornet, delegat especial de l'Estat, va superar en l'exercici passat els números vermells del 2011 i 2012 en un context d'alt endeutament, ajustos de despeses i de valor dels actius immobiliaris. La millora dels resultats també mostra, segons l'entitat, «la reactivació de l'atractiu comercial del gran polígon industrial de Barcelona i la gradual recuperació de la nostra economia».

Notícies relacionades

Els 11 milions de benefici estimats en el primer semestre coincideixen amb les dues grans vendes d'actius, les dels edificis del Banc de Sang per 38,2 milions i la de la torre de Telefónica per 107 milions. La consecució dels primers guanys després de dos anys de pèrdues es va produir amb l'aplicació d'un pla dissenyat al comprovar la situació econòmica de l'entitat al tancament comptable del 2011. Aquell any va finalitzar amb 12 milions en pèrdues, als quals es van sumar els 26,9 milions del 2012, agreujat per un endeutament financer de 231 milions d'euros amb uns actius immobiliaris «sobrevalorats» i els ingressos en un «franc descens». «El gran projecte industrial del polígon, Barcelona Zona Innovació, BZ, havia costat 155 milions d'euros i seguia sense produir cap rendiment», va indicar l'entitat.

El Consorci va adquirir terrenys i altres actius immobiliaris per un valor comptable de 130 milions d'euros, un preu que va quedar «molt per sobre del valor real del mercat» a causa de l'esclat de la crisi del sector, cosa que va obligar a proveir actius que van provocar que el valor baixés el 31,8% al passar de 130 milions a 88 milions. El pla d'ajust va incloure també una retallada de les despeses del 20% per estalviar set milions i la reducció de la plantilla, que va passar de 135 empleats a 109.