COMERÇ OBERT, CIUTAT SEGURA

Teixir vida als barris

Tres exemples de comerç de proximitat que ajuden a la cohesió social de Barcelona

com888

com888

3
Es llegeix en minuts

Rebre la recomanació d’un llibre inoblidable a la llibreria de sempre; baixar a comprar el pa al forn on ja anaven els teus pares; o anar al mercat i compartir una nova recepta amb la peixatera, són elements que ajuden a crear teixit i vida als barris, fomentant la sensació de viure en una comunitat de persones iguals, en la qual tots els individus se senten cuidats pels altres. De fet, la presència de ciutadans als comerços ajuda a crear la sensació d’un barri segur, on la familiaritat amb l’entorn enforteix la vida als carrers. A continuació, tres exemples de comerç de proximitat, que ajuden a la cohesió social de Barcelona. 

Llibreria Santos Ochoa

Nou Barris es troba ubicada la Llibreria Santos Ochoa. Un espai que va obtenir l’últim Premi Comerç Cultural de Proximitat. El local ven llibres i cultura, però també articles complementaris. No obstant, una de les seves fortaleses consisteix a dedicar 100 metres quadrats a activitats culturals entre les quals destaquen contacontes, visites guiades, presentacions de llibres, activitats musicals i clubs de lectura. “Ens ha costat molt arribar a l’èxit que tenim avui. Estem orgullosos d’estar en aquest barri, ens agraden els nostres clients i ells valoren que estiguem aquí”, explica Meli, propietària de la llibreria. 

La seva aposta per la proximitat els ha permès fidelitzar clients que valoren la seva atenció personalitzada i l’agradable ambient que han aconseguit generar. “És clau oferir valor afegit, perquè avui, és molt còmode comprar un llibre per internet. El client ha de sentir que va a un lloc on estarà bé”, explica Meli, que creu que és clau apostar per les relacions socials: “La compra per internet desfà les nostres relacions personals, per això, el treball del comerç de barri és fonamental per mantenir la societat unida. Estem orgullosos d’haver apostat per les activitats culturals i per relacionar la gent, creant teixit social al voltant de la cultura”, manifesta Meli. 

Forn Elias

Des de fa més de 15 anys, el Forn Elias ha vist passar pel seu obrador diferents generacions de nens, gràcies a una activitat, en el marc del programa de l’Ajuntament de Barcelona d’escoles i comerços, que té com a objectiu primordial fomentar la cohesió social del barri mitjançant la introducció de valors en la població infantil.

Forn Elias, al Clot.

El Forn Elias és un forn del Clot, que gràcies a la seva pedagogia fomenta la construcció del teixit social del barri. “Quan venen els nens de les escoles pròximes al forn, fem una visita, els donem a conèixer l’ofici del pa i creem un vincle. Després venen amb els seus pares i ens saluden amb afecte”, explica Anna Elias, propietària del Forn Elias, forn centenari de la ciutat, que s’ha convertit en un lloc de nexe d’unió al barri.

Notícies relacionades

“Per a nosaltres és un orgull fomentar el comerç de proximitat amb els més petits i establir una relació que es mantingui molts anys després. M’encanta poder servir gent gran, les àvies dels quals ja compraven el pa a la meva àvia. És una relació de fa dècades, i avui tenim la sort de tenir una gran clientela amb la qual ens tractem pel nom de pila, cosa que genera un comerç pròxim i familiar”, conclou Anna Elias. 

Mercat Besòs-Maresme

Al barri de Besòs-Maresme les institucions i els comerços estan treballant conjuntament per donar una nova vida al comerç del barri, amb una clara aposta per la cohesió. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona està treballant amb el mercat del Besòs-Maresme, l’Associació de Comerciants Xavier Nogués i l’Associació de Comerciants del 019 en un pla de dinamització que aconsegueixi dotar el barri d’una millor activitat comercial. “Les botigues són l’eix vertebrador del barri. Si no tenim comerços, el nostre barri es converteix en un barri dormitori. Volem que tots creem una línia de barri que beneficiï el conjunt de la població”, explica Xavier Miravitlles, president de la Junta de Vendedors del Mercat Besòs-Maresme.

Mercat Besòs-Maresme