Les receptes dels lectors

Pasta ‘amb le sarde’

2
Es llegeix en minuts

Qui havia de dir que un plat de pasta pot complicar-se tant. Gemma López des de Barcelona ens proposa una recepta que deixarà bocabadat més d’un

Pasta ‘amb le sarde’

Pasta per a unes quatre persones. Ingredients:

Pasta per a unes quatre persones. Ingredients:

  • 400 g de bucatini (o espagueti)

  • Mig quilo de sardines menudes

  • 2 cebes - Un grapat de fulles de fonoll fresc

  • 40 g de panses de Corint

  • 40 g de pinyons - 40 g d’ametlla picada

  • Quatre anxoves dessalades

  • Uns brins de safrà

  • 40 g de pa ratllat

  • Sal, pebre, vi blanc i oli

Elaboració:

Notícies relacionades

Elaboració:

  1. Poseu en infusió el safrà en una tassa d’aigua calenta. Poseu també les panses en remull.

  2. Escaldeu les fulles de fonoll en aigua abundant durant tres minuts. Coleu i aparteu el fonoll i guardeu tota l’aigua en una cassola.

  3. Tot i que es perdi l’aroma anisada, utilitzar un bulb de fonoll i anet fresc en lloc de les fulles de fonoll és una alternativa si no es pot aconseguir el ‘finocchieto selvàtic’ de la recepta siciliana original (en ocasions es poden trobar bulbs de fonoll amb les fulles sense tallar) 

  4. Obriu en forma de llibret les sardines, ja sense cap i tripa, i netegeu-les bé sota l’aixeta. Retireu les espines (si són sardines petites, poseu les espines en remull mitja hora en llet, enfarineu i fregiu per utilitzar-les com a aperitiu).

  5. Saltegeu breument la meitat de les sardines pel costat de la carn i aparteu-les.

  6. Piqueu molt fines les cebes (o ceba i bulb de fonoll escaldat) i sofregiu-ho a foc suau en una paella gran amb oli amb els lloms d’anxova dessalada trossejats, removent de tant en tant, durant 10 minuts, fins que la ceba quedi tova i les anxoves desfetes. A mig sofregir, tireu-hi un vaset de vi blanc. Si s’asseca, afegiu-hi una mica de l’aigua de la cocció del fonoll. 

  7. Afegiu a la paella la meitat de les sardines encara crues, tallades a trossos, i el safrà amb l’aigua que haurà quedat tenyida de groc. Quan estigui ja dissolt, afegiu a la paella les panses ja colades, els pinyons, torrats lleugerament, i l’ametlla picada. Manteniu-ho a foc suau 10 minuts més, removent de tant en tant. 

  8. Piqueu amb el ganivet les fulles de fonoll escaldades, afegiu-les al sofregit i removeu-ho. Rectifiqueu de sal i pebre.

  9. Poseu a bullir la pasta a l’aigua de cocció del fonoll que havíem reservat. En una paella petita daureu, però no cremeu, amb una mica d’oli el pa ratllat. 

  10. Coleu la pasta i afegiu-la, juntament amb la meitat del pa ratllat, a la paella. Removeu-la perquè s’impregni bé de tota la salsa i emplateu-la, posant a sobre les sardines que havíem saltejat i la resta del pa ratllat.

Gemma López / Barcelona

¿Us agrada cuinar?