Solidaritat contra el coronavirus

Allau d'iniciatives per animar el confinament

Aquests dies han sorgit multitud de propostes culturals, formatives i solidàries per ajudar els més vulnerables i mantenir la ment activa durant els dies de tancada a casa

confilacaixa

confilacaixa

2
Es llegeix en minuts

Alma és una nova manera de parlar de l’àmbit social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de la Fundació La Caixa.

En situacions extremes, l’ésser humà pot ser impredictible. Pot buidar les lleixes de paper higiènic d’un supermercat en un temps rècord o treure tot el seu potencial solidari i creatiu i posar-lo a disposició de qui ho necessiti, només pel plaer de ser útil. I això és, precisament, el que està passant en els últims dies al nostre país: milers de veïns s’organitzen per ajudar els més vulnerables, gremis professionals creen xarxes d’ajuda mútua i els artistes es llancen al ciberespai per amenitzar el pas dels nostres dies.

Aquestes són algunes iniciatives creades per suportar el confinament, que és, al cap i a la fi, l’acció solidària més important per lluitar contra la Covid-19.

Tecnologia al servei del bé comú

Si vius a la província de Màlaga i vols ajudar, t’interessa La Noria Social Hub, una app que reuneix les iniciatives ciutadanes, públiques i privades, per recolzar les persones durant l’aïllament. El projecte ha sigut posat en marxa per l’Associació Arrabal AID i la Fundació Global Hub for the Common Good (NESI Forum), fruit d’un acord entre la Diputació de Màlaga i la Fundació La Caixa per fomentar la innovació social.

¿I qui no recorda aquelles visites al veí per demanar-li una mica de sal? Doncs aquesta és la filosofia en què s’inspira una altra aplicació, ¿Tienes sal?, disponible a Madrid, Barcelona i València per posar en contacte digitalment els veïns per barris i facilitar les cadenes de favors (sobretot a les persones més vulnerables) durant la crisi. Però, alguns direu, ¿i què hi ha de les mares i els pares? No hi ha problema. Internet ofereix multitud de recursos per entretenir els petits de la casa. La iniciativa Te lo cuento en directe uneix diverses narradores infantils que expliquen diàriament un conte en directe a través d’IGTV. I si el que els torna bojos els teus fills és la màgia, la Fundación Abracadabra Magos Solidarios publica vídeos diàriament a la mateixa plataforma.

Finalment, qui vulgui aprofitar aquests dies per formar-se, també és possible. De fet, es pot fins i tot aprendre a programar de manera gratuïta. Cada dia surten més recursos educatius ‘online’ per poder esprémer el confinament i millorar la formació de tothom.

Els grans, el centre d’atenció

Les persones més vulnerables davant la propagació del coronavirus són les persones grans. Per això, han d’extremar les precaucions i evitar sortir de casa. Però no estan soles. L’organització Amics de la Gent Gran, entitat sense ànim de lucre col·laboradora de la Fundació La Caixa ha adaptat la seva activitat per continuar atenent-les sense que suposi un risc per a la seva salut. També hi ha l’associació Grandes Amigos, que hi contacten via telefònica o a través de videotrucada per fer-los companyia i conversar, i fins i tot recuperen l’art (gairebé oblidat) d’escriure cartes.

Notícies relacionades

Però a més de l’acompanyament, s’han mobilitzat a tot Espanya centenars d’associacions de veïns i organitzacions per atendre les necessitats bàsiques de les persones grans. Així, l’Associació de Patinets de Granada s’ofereix per portar-los ràpidament medicines, laCreu Roja ha reforçat la seva xarxa de voluntaris, fins i tot tu fins et pots convertir en un «superveí» oferint-te per fer la compra o treure el gos de les persones que no puguin fer-ho.

Continua llegint més iniciatives per portar el millor possible aquest confinament en aquest article de Mirades amb Alma.