INICIATIVA DE PAÍS

Neix l'Aliança Catalunya 2030, un gran pacte per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU

Es tracta d'un espai obert a les organitzacions que es vulguin implicar amb els ODS de les Nacions Unides

Més de 30 entitats catalanes de tots els àmbits s'han unit per promoure la iniciativa

alianza

alianza

2
Es llegeix en minuts

Un total de 33 organitzacions i entitats catalanes procedents de l’àmbit universitari, del tercer sector, del món local, sindicats, representants de les persones grans, del col·lectiu LGTBI o defensors de la conservació del medi ambient han sigut les primeres a adherir-se a l’Aliança Catalunya 2030. L’aliança serà una gran coalició de país per compartir recursos i impulsar iniciatives conjuntes a favor de l’Agenda 2030, amb l’objectiu final d’aconseguir els 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible fixats per les Nacions Unides.

L’Aliança Catalunya 2030 va començar a caminar divendres al Recinte Modernista Hospital Sant Pau, en un acte que va comptar amb la participació del president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès i el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch. En l’acte, 33 organitzacions pioneres a Catalunya en l’impuls d’actuacions per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible van llegir i van firmar aquest acord, que ara vol sumar complicitats i noves adhesions a tot el país al llarg dels pròxims mesos.

L’acord vol continuar sumant complicitats i noves adhesions durant els pròxims mesos

Les primeres entitats adherides a l’Aliança Catalunya 2030, que ha sigut impulsada pel Govern, són: Ajuntament de Barcelona; Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP); Associació Catalana de Municipis (ACM); Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE); Associació Respon.cat; Cercle d’Economia; CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs); Comissions Obreres de Catalunya (CCOO Catalunya); Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible; Consell Català de cooperació al desenvolupament; Consell de la Gent Gran; Consell General de Cambres de Catalunya; Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC); Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC); Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya; Consell Nacional LGBTI; Consorci de Salut i Social de Catalunya; Creu Roja Catalunya; Dipsalut (organisme de salut pública de la Diputació de Girona); Diputació de Barcelona; Diputació de Girona; Federació de Municipis de Catalunya; Foment del Treball Nacional; Fundesplai; Institut Català Internacional per la Pau; ISGlobal; Pimec; SciTech DiploHub; Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; UGT de Catalunya; Unicef Comitè Catalunya; Xarxa per a la Conservació de la Natura; Xarxa Regional Grups d’Acció Local Leader de Catalunya.

El full de ruta de Catalunya cap a l’Agenda 2030

Notícies relacionades

El document firmat és un text breu que defineix una visió compartida sobre com contribuir, des de Catalunya, a avançar en la consecució dels ODS. El text defineix el rol i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials (sector públic; àmbit empresarial, sindical i professional; universitats i centres d’investigació; societat civil organitzada i ciutadania) per crear «un futur que no deixi ningú enrere i no superi la capacitat de càrrega de la naturalesa», amb l’objectiu de «fer de Catalunya i el món un lloc millor el 2030».

Tots els actors públics i privats de Catalunya poden aportar els seus compromisos amb el desenvolupament sostenible, i integrar-se a l’Aliança Catalunya 2030, una gran coalició de país que permetrà la participació de tota la societat civil en l’esforç col·lectiu per aconseguir els ODS.

Els passos per implementar l’Agenda 2030 a Catalunya

L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015, és el full de ruta global per fer front als grans reptes de la humanitat. Amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), és una agenda per erradicar la pobresa i les desigualtats, garantir una vida saludable, segura i pacífica per a les generacions actuals i futures, així com defensar la democràcia, els drets humans i la igualtat de gènere. A més, insta a protegir el medi ambient, fer front al canvi climàtic, desenvolupar economies dinàmiques i inclusives i garantir el treball digne per a tothom.